- írta: Peitli Csilla
A közkedvelt nápolyi pizza után jöjjön a római változat, ami ugyanolyan finom. Ropogós szélei és illatos tésztáját érdemes legalább egyszer kipróbálni.
Ahogy a rómaiak szeretik - Pizza Romana
írta: Peitli Csilla
Hozzávalók:
- 1 kg 00-ás liszt
- 750 ml víz
- 5 g friss élesztő
- 20 g só
- 20 g olaj
- ízlés szerint paradicsom
- ízlés szerint mozzarella
- ízlés szerint oregánó
Elkészítés:
- A sütés előtt 6 órával tegyük a lisztet egy nagyobb tálba.
- Adjuk hozzá az élesztőt, majd lassan jöhet a víz.
- Gyúrjuk az egészet lassan és ahogy veszi fel a vizet a tészta, adagoljuk bele a sót és az olajat is.
- A kész tésztát tegyük egy tálba és helyezzük 6 órára a hűtőbe.
- Vegyük ki a tésztát és gyúrjuk át.
- Osszuk 250-300 grammos darabokra az egészet és gömbölyítsük őket, majd hagyjuk újra megkelni a golyókat.
- Melegítsük elő a kemencét 300-350°C-ra.
- A kezünket olajozzuk be és kézzel nyújtsuk ki a tésztákat.
- Sózzuk és egy kis rozmaringgal is megszórhatjuk őket.
- Jöhet rá a felvágott paradicsom és a mozzarella sajt. (Vagy, amit szeretnénk.)
- Ezután hagyjuk még 20 percig pihenni, majd mehet be a kemencébe, ahol pár perc alatt aranybarnára és ropogósra sül majd.