Ebben a receptben a bárány íze érvényesül, amit tradicionális ízek kísérnek szolidan.
Rotisserie nyárson készült báránycomb
írta: Broil King Magyarország
Hozzávalók:
- 1 db báránycomb
- 8 gerezd fokhagyma
- 12 db borókabogyó
- 3 db babérlevél
- ízlés szerint gyenge tea forrázat
- ízlés szerint olaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
- Ennél a receptnél nem kerülhető ki az előre gondolkodás, hiszen a combnak legalább 4, de akár 24 órát is pácolódnia kell.
- Ehhez készítsük elő a brine oldatot. Egy bordasütőbe tegyük bele a borókabogyókat, az egészben hagyott fokhagymákat és a babérleveleket.
- Tegyük bele az edénybe a húst és öntsünk rá annyi gyenge tea forrázatot vagy sima vizet, amennyi ellepi.
- Sózzuk, borsozzuk ízlés szerint a lét, majd tegyük fel a fedőt, és pihentessük 4-24 órát hűtőben.
- Amikor el akarjuk kezdeni a sütést, vegyük ki a húst a léből és kenjük le olajjal.
- Ízesítsük sóval, borssal és ízlés szerint egy kevés aprított fokhagyma is kerülhet rá.
- Tegyük fel a húst a rotisserie nyársra, állítsuk be, hogy jól forogjon, de ne mozogjon a nyárson a hús. Megforgathatjuk a grillen is párszor. Ha szépen és egyenletesen forog, akkor vegyük le és melegítsük elő a grillt alacsony hőfokra.
- Tegyünk be a rácsok alá egy maroknyi füstölőfát, majd helyezzük be a rotisserie nyársat a helyére.
- Süssük a húst 1,5 órát vagy amíg a bárány belső hője eléri a kívánt hőfokot.
+ 1 tipp: Mivel a rotisserie nyársaknál mindig nagyon fontos, hogy könnyen és egyenletesen forogjanak a nagy húsokkal, ezért balanszírozd ki jól, szorítsd oda a karmokat és a mozgó részeket, bőrdarabokat, kötözd a húsra.
+ 2 tipp: A te főzet további aromákat adhat az ételhez, de akár le is cserélheted vízre. A teát, mint ízesítőt pedig akár a füstölés során is felhasználhatod.
+ 3 tipp: A kellemesen füstös aromáért használj füstölődobozt, amibe tegyél kisebb fa chipseket vagy gyógynövényeket, esetleg teát. Ezek a zárható, de lyukas dobozok lassú füstölést tesznek lehetővé, hogy az aromák átjárhassák a húst.