Ha steaksütésre adom a fejem az egyik nagy sláger nálam a borjú T-bone. Nagyon zamatos, maximálisan puha, egyszerűen egy igazi élmény!

T-bone steak

Elkészítési idő: 15 perc
Nehézség: 2

T-bone steak

írta: Tarsoly László

Hozzávalók:

  • 35 dkg T-bone
  • 5 g steak fűszer
  • 4 ml olaj

Elkészítés:

Mivel borjú, ezért nem sok idő alatt készül el, nincs vele gond, nem kell előre pácolni, csak sütni és enni. A t-bone borjú változatánál a 35dkg-os szeletek a normál szeletek, ezek vastagsága 3-4cm. A t-bone az az a része a marhának, ahol a bélszín és a hátszín egy csont mentén találkozik. Erre sütéskor figyeljünk oda, hiszen a kisebbik rész, a bélszín mindig a tűzterünk indirekt részére essen mivel ennek kevesebb hő is elég. Ne felejtsük el, hogy borjúról beszélgetünk! A fűszerezést mindenki saját ízlése szerint kövesse el. Az ínyencek sütéskor a már megsütött felületre frissen őrölt tarka borsot használnak, azért, hogy a rácson fekvő felületén ne égjen meg a bors. Sózni csakis a legvégén szabad, hogy semennyire se tudjon vizet kivonni a húsunkból. A fanatikusok csakis a jó öreg kristályosított Maldon  angol sót használják, aminek van natúr illetve füstölt változata is. Maga a sütés: Sütést megelőzően olajspray-el vagy egy olajos ecsettel kenjük át a rácsunkat, majd amikor kellő hőfokot ért el(250C) helyezzük húsainkat úgy a rácsra, hogy a hátszín rész a direkt tűzrész felett legyen. Hús vastagságától függően és a kívánt sütési állagtól változik a sütési idő. Az igazán inyencek a bleu változatot preferálják, ami oldalanként 1-1 perc sütési időt jelent. Ilyenkor egy vékony kéregből és egy vastagabb, szinte nyers belsőből áll a steak. A legelterjedtebb változat a medium, ami borjúnál oldalanként 3-3,5 percet jelent a rácson. Aztán van még az istenkáromló változat, a well-done, amivel véleményem szerint meg is ölik a húst. Ilyenkor 6 perc oldalanként a sütési idő és az állaga egy jól kitaposott tornacsuka talpáéhoz hasonlít.

Sütöttünk, borsoztunk, sóztunk és még nincs vége a metódusunknak, hiszen a már megsült steakek fogyasztása előtt pihentessük ugyanannyi időt, mint amit a sütés megkívánt. Félidőben fordítsuk meg a húsunkat, hogy a benne lévő nedvek oda-vissza tudjanak áramlani. Nagyon fontos, hogy pihentetéskor ne takarjuk le a húst, hiszen nem párolni szeretnénk az saját gőzében!

Kellemes sütögetést mindenkinek! Jó étvágyat kívánok!