Amint beköszönt az ősz ösztönösen jön a gondolat, “de ennék egy jó töltött káposztát”, ami egészen tavaszig ki is tart. Töltött káposzta zöldfűszerekkel? Igen és igen! Ezúttal egy igazi különleges receptet - füsttel és zöldfűszerekkel finoman megbolondított verziót mutatunk.
Vaslábasban készült töltött káposzta
írta: Simicz Heni
Hozzávalók:
- 30 dkg füstölt szalonna
- 25 dkg Füstölt kolbász
- 1 kg Sertés darálthús (lapocka)
- 5 dkg sertészsír
- 15 dkg sós vízben előfőzött árpagyöngy
- 60 dkg savanyított apró káposzta
- 1 fej fejes káposzta
- 1 fej vöröshagyma
- néhány gerezd fokhagyma (zúzott)
- 2 evőkanál só
- 1 evőkanál bors - őrölt
- 1 evőkanál csombor
- 1 evőkanál aprított kapor
- 2-3 evőkanál pirospaprika
- 2-3 evőkanál sertéshús fűszerkeverék
Elkészítés:
Felkockázzuk a füstölt szalonna felét, azaz 15 dkg-ot. A pirított hagymát és a kockákra vágott szalonnát keverjük össze a hússal, az árpagyönggyel és néhány gerezd zúzott fokhagymával.
Pirospaprikával, sóval, borssal, sertés fűszerrel és egy kevés csomborral ízesítjük a tölteléket. Amíg a töltelék a hűtőben pihen addig egy nagy lábasban vizet forralunk (sózzuk a vizet) és az édes káposztát leforrázzuk, annyira főzzük csak elő, hogy a levelek szépen göngyölhetőek legyenek majd. A leveleket lefejtjük, hagyjuk kihűlni majd eltávolítjuk róla a felesleges kemény torzsa részt.
Jó szorosan bele göngyöljük a tölteléket a levelekbe az ujjunkkal a végét finoman tömködjük be. A vaslábast zsírral kikenjük. Az alját a másik 15 dkg szalonnával leterítjük, amit vékony szeletekre vágunk. Ez megakadályozza majd, hogy oda kapjon az alja és nem mellesleg isteni finom ízt ad neki.
Az alsó réteg tehát a szalonna, ezt jó vastagon megszórjuk apró savanyú káposztával erre kerülnek a töltelékek szépen egymás mellé illesztjük őket, ahogy férnek. Ennél a lépésnél finoman megszórjuk borsikafűvel, kaporral, pici pirospaprikával. Ugyanígy folytassuk a rétegezést, amíg megtelik az edényünk és elfogy a hozzávaló, majd öntsünk rá annyi vizet, ami éppen ellepi. A felső záróréteg apró káposzta legyen és tegyünk rá fedőt.
3-3,5 órát süssük a kamadóban 130 fokon.
Egyéb infó: Sertéshús fűszerkeverék (ha van saját jól bevált fűszerkeverékünk, bátran használjuk)
Csombor (borsikafű), kapor (ha van friss, ha nincs szárított is teljesen megfelelő)
Tálaláskor bársonyos, sűrű tejföllel és ízlés szerint csípőssel kínáljuk finom kovászos kenyérrel.
Jó étvágyat kívánunk!