Terasz tervezés felsőfokon, lakberendező segítségével, a vonzó és kényelmes környezet megteremtéséhez

A terasz az otthonunk egyik leginkább kedvelt része, az a hely, ahol időjárástól, nap- és évszaktól függetlenül, bármikor szívesen időzünk. A berendezése azonban – a látszat ellenére – nem egyszerű. Ha szeretnénk elkerülni a buktatókat és a maximumot hoznánk ki a teraszunkból, érdemes egy gyakorlott lakberendező segítségét kérni.


A lakberendezők a tervezés, valamint a belső és külső terek dekorálásának legmegbízhatóbb szakértői. Náluk koncentrálódik az a tudás, ami segíti az optimális helykihasználást, valamint az esztétikus és funkcionális környezet kialakítását.

Az igényeinknek és az éghajlati viszonyoknak megfelelő bútorok és kiegészítők kiválasztása sok időt és energiát vesz igénybe. A lakberendező tanácsait követve mindez gyorsabb és egyszerűbb. Például, ha a terasz erős napsütésnek kitett helyen található, akkor segít eligazodni a megfelelő árnyékoló és napvédő rendszerek között. Azt sem árt átgondolni, ha a teraszra szeretnénk masszázsmedencét, vagy kültéri konyhát grill készülékkel, tárolókkal, akkor a víz-, gáz-, elektromos kiállások megtervezéséhez nélkülözhetetlen lesz a szakember.

Lakberendezői segítséggel meglepően felgyorsul az egész folyamat, hiszen a tervező már rendelkezik a megfelelő kapcsolatokkal. Tudja, mely üzleteket és bemutatótermeket érdemes felkeresni, továbbá ismeri a legújabb trendeket. Az átlagnál jobban eligazodik a stílusok és színek között, így biztosak lehetünk abban, hogy a terasz berendezése illeszkedik majd az otthonunk belső tereihez is. A szükséges egyeztetések után alaprajzon és látványterven is bemutatja, hogyan nézne ki a teraszunk a kiválasztott bútorokkal és kiegészítőkkel, de ezeket a terveket rugalmasan kezeli, módosíthatók, újragondolhatók.

Nem utolsó sorban a látványos, különleges terasz jelentősen megnöveli az ingatlan értékét és vonzóbbá teheti a lakást, ha eladásra vagy bérbeadásra kerülne a sor.

Fontos szempont a költséghatékonyság is. Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a lakberendezői szolgáltatás plusz kiadást jelent, valójában hosszú távon ezzel pénzt takaríthatunk meg. Az olyan drága és fájdalmas hibákat kerülhetjük el, mint például a rossz méretű, vagy nem megfelelő minőségű bútorok vásárlása.

A terasz berendezésének első lépéseként a terasz célját és az ottani tevékenységeket kell meghatároznunk – egy lakberendezővel konzultálva ezek a kérdések is egyértelművé válnak. Tisztázzuk, hogy szükségünk van-e étkezőre, pihenőre, esetleg kertészkedésre alkalmas területre? Szeretnénk-e kültéri konyhát, medencét, jakuzzit? Ezt követi a bútorozás, a kényelmes ülőbútorok, étkező székek, kisebb és nagyobb asztalok, tárolók, valamint a terasz kellemes atmoszféráját megalapozó dekor elemek és kiegészítők kiválasztása. Gondoskodjunk az árnyékolásról, napernyőkről, illetve – a hűvösebb napokra gondolva – a terasz fűtéséről is.