- írta: Peitli Csilla
Grillkiegészítők steak sütéséhez
- írta: Peitli Csilla
- 2015.10.20
Imádod a steaket, de még mindig keresed a legjobb receptet és megoldást? A receptben most nem segíthetünk (ahhoz kattints ide), de összeállítottuk azon eszközök listáját, amelyek nagyban megkönnyítik a steak sütését, hogy neked már csak a fűszerezésre és a sütésre kelljen koncentrálnod.
Imádod a steaket, de még mindig keresed a legjobb receptet és megoldást? A receptben most nem segíthetünk (ahhoz kattints ide), de összeállítottuk azon eszközök listáját, amelyek nagyban megkönnyítik a steak sütését, hogy neked már csak a fűszerezésre és a sütésre kelljen koncentrálnod.
Öntöttvas sütőlap
Az öntöttvas sütőlapból választhatod a lapos és a rovátkolt oldalt is, a legtöbb grilles lap mindkettővel rendelkezik. A lényeg, hogy a legnagyobb fokozaton kell felforrósítani a lapot, csukott fedő alatt. Mikor nagyon forró, még maradhat egy kicsit a láng fölött és csak ezután jöhet a hús. A rácsos oldal előnye, hogy szép grilljeleket hagy, míg a sima felületű oldal mellett az szól, hogy minimális olajat a hús alá lehet önteni, ami szép, megégés mentes sütést tesz lehetővé.
A steak rostszerkezete ideális esetben nem sérül a sütés során, ezért a hús forgatásához húsvilla helyett a fogó ajánlott. Ebből is a szilikonfejű változat, amely még gyengédebb az omlóssá sülő hússal. A fém változat esetleg átszakíthatja a külső rostokat, ami megbontja a steak szerkezetét, és értékes húsnedv távozik a „sérülésen”.
Serpenyő
A magas hőfokon történő kéregképzés után a steaket érdemes alacsonyabb hőfokon sütni pár percig, hogy az íze után az állaga is elérje a legkiválóbb szintet. Ehhez egy serpenyőre lesz szükség, amelyben pár percig sülhet a hús.
Falap
A sütés után jöhet az elengedhetetlen pihentetés. Pár percig egy falapon pihentesd a húst (lehetőleg letakarva) szeletelés előtt, hogy a húsnedvnek legyen ideje egyenletesen eloszlani, és az étel minden falatja egyformán ízletessé válhasson.