- írta: Peitli Csilla
Így süss pizzát a grillen
- írta: Peitli Csilla
- 2016.03.03
A pizzasütést sokan túlmisztifikálják, pedig jó tésztán és magas hőmérsékleten kívül vajmi kevés dolog kell hozzá. A tésztaalapot elkészíteni negyed óra, a Kamado Chef grill pedig gondoskodik a többiről.
A pizzasütést sokan túlmisztifikálják, pedig jó tésztán és magas hőmérsékleten kívül vajmi kevés dolog kell hozzá. A tésztaalapot elkészíteni negyed óra, a Kamado Chef grill pedig gondoskodik a többiről.
A tésztához gyúrj össze 30 dkg lisztet, másfél evőkanál olajjal, másfél deci vízzel, egy kiskanál sóval és 1 dkg élesztővel. Amikor beleöntöd a hozzávalókat a tálba arra figyelj, hogy a só és az élesztő ne érjenek egymáshoz. Valamint az élesztőre öntsd a meleg vizet, hogy könnyebb legyen eldolgozni. Mikor összegyúrtad, tedd félre pihenni a tésztát és gyújtsd be a kamadót.
Magas hőfokra lesz szükséged, akkor lesznek a pizzaszélek is ropogósak, ha nem spórolsz a faszénnel. A pizzasütő kő készletet is beteheted már ekkor a grillbe, hogy a kő is átvegye a meleget, így a pizza alja is szépen sül majd.
Ha a tészta megdagadt vágd ketté és mindkettőből formázz egy kb. 30 cm átmérőjű kört. Ha nem szereted nagyon vékonyan a tésztát, akkor kisebb pizza is elég lesz, de azt számold hozzá, hogy sütés közben még egy picit emelkedik majd a tészta. Ezután már rajtad áll, hogy mivel rakod tele. Készíthetsz tejfölös és paradicsomos alapú pizzákat, a lényeg úgyis a jó sok sajt.
Amikor a kamado elérte a 230-250 fokot, óvatosan csúsztasd rá a kőlapra a pizzát, majd zárd rá a tetőt. Ezek a hőfokon és hőkeringetés mellett percek alatt (legfeljebb 15 perc, attól függően, hogy mennyire ropogósan szereted) elkészül a ropogós szélű pizza.