Napi grillreceptünk: Szuvidált marhás lecsóval töltött lapcsánka

A lecsó, a lapcsánka és a marhahús is jól ismert a magyar konyhában, ezért nem árt néha eltérni a megszokottól, és  valami újdonsággal feldobni az ízeket. Erre vállalkozik ez a recept, ami tartalmas, izgalmas és mint a hagyma: réteges.


A lecsó, a lapcsánka és a marhahús is jól ismert a magyar konyhában, ezért nem árt néha eltérni a megszokottól, és  valami újdonsággal feldobni az ízeket. Erre vállalkozik ez a recept, ami tartalmas, izgalmas és mint a hagyma: réteges.

Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza

Hozzávalók:

  • 3-4 szelet marha hátszín

  • 3 db fürtös paradicsom

  • 1-1-1 db trikolor parikák

  • 1-1 db lila és makói vöröshagyma

  • 3 db burgonya

  • 1 db tojás

  • 3 szelet kanadai sütőtök

  • csipetnyi só, bors, chilli őrlemény, babérlevél

  • 0,5 dl oliva olaj

  • 1 fej fokhagyma

  • 1-2 evőkanál liszt

  • 1 dl tejföl

  • A "sous vide" technológia elég időigényes, ezért  előre elkészítem a husikat, mégpedig a következőképpen: a megmosott marha szeleteket egy szuvid zsákba helyezem, ízesítem sóval és teszek minden adaghoz egy babérlevelet, majd levákumozom. A szuvidgépen a hőmérsékletet 45-50 C fokra állítom és beleteszem a csomagokat kb. 4-5 óra hosszára.

    Ha letelt az idő, akkor kiemelem a tasakokat és egy jéggel teli tálban sokkolom, azaz 1 percre beleteszem hűlni, ezután  kiemelem és pihentetem.

    A következő teendő, hogy a megmosott zöldségeimet előkészítem, a fokhagymát a szárától egy 3-4 mm-re "megskalpolom", a vágás felületére csepegtetek olivaolajat, megsózom, szórok rá szárított chillit, becsomagolom alufóliába és mehet is a rácsra.

    Úgy 5-8 perc sütés után melléteszem a megmosott egész trikolor paprikákat, fürtös paradicsomokat és a félbevágott, enyhén sózott hagymákat, vágási felülettel felfelé.

  • Ha minden alapanyag megsült akkor vágódeszkán feldarabolom ízlés szerint, de ügyelve arra, hogy egyformák legyenek.

  • Előveszek egy keverőtálat, beleteszem az összevágott sült zöldségeket, kicsomagolom a fokhagymát és rányomom a zöldségekre. Összekeverem, sózom borsozom és utána pihentetem. 

    Ameddig a "lecsó" pihizik, megtisztítom a burgonyát és a sütőtököt, lereszelem vagy ha úgy tetszik metéltre vágom. Mehet bele a tojás, fűszerezem borssal és chillivel, ízesítem sóval, utána ő is mehet pihizni 5 percig, ameddig levet nem enged

  • Ha letelt az idő és van egy kis levünk, elkeverjük a liszttel, ügyelve arra, hogy az állaga jó legyen. Nyomj bele egy száraz fakanalat, ha erre ráragad a massza, akkor jó.

    Most jött el az idő, hogy megsüssem a husikat. Mivel suvidáltuk, ezért ezt már nem kell "rommá sütni" hanem csak kérgesíteni.A lényeg hogy izzon a sütő. Ha ez sikerült, kicsomagolom a húsaimat és ráteszem a rácsra, oldalankét kb. 2 percig kérgesítem. Ez a hús vastagságától is függ, gyorsan kell "lezárni" a hús rostjait, ezzel megőrizve a szaftosságát.

  • A megsült húsokat letakarva egy tányérral 5 percig pihentetem, addig megsütöm a lapcsánkákat, a következő módon:

    Egy öntött vas serpenyőt (kb. 20 cm átmérőjű) teszek a rácsra, amelybe egy kis olívát csepegtetek és már kezdődhet is a sütés. Előveszek egy kanalat, amiből 2-3 adagot elkenek a serpenyőben. És most jön a trükköcske: ha az egyik oldala megsült, megfordítom és a közepébe halmozom a lecsót, úgy, hogy a szélétől 2-2 centiméterre beljebb hagyom és ismét teszek 2-3 kanállal rá a masszából. Ezután egy tányért teszek a serpenyő tetejére, és egy fogóruha segítségével (vagy grillkesztyű) megfordítom, utána már csak annyi dolgom van , hogy visszacsúsztassam a forró serpenyőmbe és készre süssem.

Címkék: