- írta: Peitli Csilla
Napi grillreceptünk: Roséra sült bárányborda fűszeres burgonyával
- írta: Peitli Csilla
- 2017.04.30
Időigényes, de nem bonyolult a bárányborda elkészítése, ami szaftos, ízeletes és gyönyörű fogásként elkápráztatja a legszigorúbb zsűrit is. Vendégségre, romantikus vacsorára és különleges estékre kiváló választás.
Időigényes, de nem bonyolult a bárányborda elkészítése, ami szaftos, ízeletes és gyönyörű fogásként elkápráztatja a legszigorúbb zsűrit is. Vendégségre, romantikus vacsorára és különleges estékre kiváló választás.
Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza
Hozzávalók:
1,5 kg bárányborda
1 db fokhagyma
1 szál friss rozmaring
4 db répa
1 db zeller
4 db gyökér
1,5 l víz
400 g paradicsompüré
1 tk tengeri só
5 g bbq fűszerkeverék
5 db csirkeszárny
0,5 kg apró hús nyesedék vegyes
2 db csont
6-7 db burgonya
Kezdjük a recept egyik különlegességével, a jus-vel, avagy a pecsenyelével: ez egy hosszadalmasabb feladat. Kell egy lábas, felhevített állapotban, amelybe beleszórjuk a csirkeszárnyakat és a vegyes húsaprólékot, nyesedékeinket, majd szép barnára lepirítjuk a zöldségekkel együtt. Ha kellőképp lepiritottuk, mehet bele a paradicsompüré és tovább pirongatjuk. Majd vízzel, vagy húsleves alaplével felengedjük, és 2 órát főzzük. Közben az elveszett folyadékot pótoljuk! Ha ezzel kész vagyunk, leszűrjük és újra lábasba tesszük, beforraljuk.
Most jön a hús előkészítése: a bárányborda csontjait megtisztítom, hogy ne legyen rajta bőr, a zsiradékot rajtahagyom, hisz ez el fog veszni grillezés közben. Fűszerezem friss rozmaringgal, fokhagymával, BBQ fűszerkeverékkel, és hagyom egy fél órát pihenni, hogy összeérjenek az ízek!
Közben a parázs már izzik: a nyers burgonyát alufoliába csomagolom és bedobomom a parázs közé - de nem szabad teljessen megsütni, mivel még egyszer hőkezelésen fog átesni: 4 hasábra vágom, egy serpenyőben vajat olvasztok, fokhagymával és rozmaringgal összeforgatom serpenyőben.
Ha a hús már majdnem kész, feldobjuk a finom fűszeres burgonyát a grillre és igy tökeletes ízt és állagot kap majd.
A jus-be legvégól kerül egy kis fokhagyma, só és rozmaring! Ezzel el is készült rozmaringos jus, a fűszeres burgonya és a kis bordánk is, amit maghőmérővel ellenőrzünk. Én személy szerint a belső 65-68 fokos bordát részesitem előnyben. Ebben a szakaszban iszonyatosan szaftos, ami hát valljuk be: isteni! Olyan, mintha egy nagy adag olvadó vaj lenne egy halom forró palacsintán!