Tamapdásmentes öntöttvas grillrács néhány lépésben

Készítse fel grillsütőjét a sütésre. Mutatunk néhány egyszerű lépést, melyek segítségével úgy készítheti elő grillsütőjét hogy azután már csak az ételre és a vendégekre kelljen figyelnie.


Rengeteg időt takaríthatunk meg magunknak, ha a grillrácsot karbantartjuk, így nem kell megküzdenünk minden grillezés előtt és után a ráégett ételmaradékokkal, és a jól karbantartott öntöttvas grillrácshoz a sütés során sem tapad hozzá az étel.

5 egyszerű lépést mutatunk be, melyekkel időt és energiát takaríthatunk meg, és rengeteg bosszúságtól óvhatjuk meg magunkat.

  1. Lépés: Ha először használja a grillrácsot, előtte melegítse elő a grillsütőt 10 percig. HIGH (magas) fokozaton. Ezzel a gyártás során esetlegesen visszamaradt szennyeződéseket maradéktalanul eltávolítja a grillrácsról. Kapcsolja ki a grillt. Amikor a grillrács kihűlt, olajozza meg a rácsot.
  2. Lépés: Használjon szilárd, sótlan növényi zsiradékot az első alkalommal (pl. margarin, kókuszolaj, pálmaolaj).Vékony rétegben vigye fel a zsiradékot a felületre, és dörzsölje bele alaposan a rácsokba egy papírtörlő segítségével.  Fel is olvaszthatja a zsiradékot a mikrohullámú sütőben, és ez után egy szilikon ecset segítségével viheti fel azt a grillrácsra. Ha szeretne, használhat szőlőmag, vagy olíva olajat is. Az olajat a Broil King olaj spray segítségével is felviheti.

FIGYELEM: A Broil King öntöttvas grillrács kétoldalas, tehát mindkét oldalán alkalmazza bőségesen a növényi olajat, a sarkokban is!

  1. Lépés: Miután beolajozta az új öntöttvas grillrácsot, melegítse elő a grillsütőt 10 percig HIGH (magas) fokozaton. Ez után csökkentse a hőfokot MEDIUM (közepes) állásba a kapcsoló elfordításával. Az olaj ezzel a módszerrel rásül a grillrácsra, és egy tapadásmentes védőréteget képez. Amikor a rács teljesen kihűl, az olajjal kezelt öntöttvas grillrács készen áll a használatra.
  2. Lépés: Amennyiben már használta a grillrácsot, és ismét használni szeretné a grillsütőt, melegítse elő HIGH (magas) fokozaton a grillt 10 percig. Ezzel a módszerrel minden ételmaradékot leéget a rácsról. Ez után kapcsolja ki a grillsütőt. Törölje le a maradék szennyeződést a rácsról egy grillkefe segítségével, majd olajozza át ismét a rácsot. Az öntöttvas grillrácsot minél gyakrabban használja, kezelése annál egyszerűbbé válik.
  3. Lépés: A grillrács tisztítása és karbantartása fontos feladat, hiszen ezzel meghosszabbíthatja a termék élettartamát. Ha rozsda jelenik meg a grillrácson, akkor a grillkefe segítségével távolítsa el. Vegye ki a rácsot a grillrács emelő segítségével, majd mossa el a rácsot semleges mosogatószerrel. Forró vízzel alaposan öblítse le, és törölje szárazra. Ne hagyja a grillrácsot levegőn megszáradni, és ne tegye mosogatógépbe. Helyezze vissza a rácsot a grillsütőbe, és olajozza be ismét a teljes rácsfelületet.

Fontos: Ne használjon sózott olajat, pl. sós margarint vagy vajat! A tapadásmentes sütősprayk kevésbé hatékonyak, mivel azok alacsony hőfokon is leégnek a felületről.

Címkék: