4 szauna tipp kezdőknek

A szaunázás a testet és lelket is ellazító, kellemes kikapcsolódás. Ha ön is szeretné bevenni napi rendjébe, de nem biztos abban, hogyan is kezdhetne hozzá, akkor adunk 4 tippet, amivel könnyebb lesz kihasználnia a szauna adta lehetőségeket!


1. A víz elsődleges!

Ha még nem szokott hozzá a szaunázáshoz, akkor számíthat arra, hogy a forró helyiségbe lépve rövid időn belül elkezd izzadni. A fokozott izzadás könnyen dehidratációhoz vezethet, ezért nagyon fontos már szaunázás előtt feltölteni a szervezet vízkészletét. Előtte is utána is igyon meg egy nagy pohár vizet, hogy elkerülje a kiszáradás kellemetlen tüneteit.

2. Lassú kezdés!

A nagy szaunázók több körös rutinja akár két órát is eltarthat, de kezdőként ez semmiképpen nem ajánlott. A szervezetnek szüksége van szoktatáshoz, hogy jól bírja az extrém hőmérsékletet, így a finn szaunában első pár alkalommal ne maradjon 10-15 percnél tovább egyszerre. Később az idő növelhető, de mindig hallgasson a testére, és ha kellemetlenséget tapasztal, azonnal szakítsa meg a szekciót.

3. Vörös fény estére!

A fényterápiás eszközökkel felszerelt szaunák még egy lapáttal rátesznek a wellness hatékonyságára, de a fények hatása nagyon változó. Estére csak a vörös fény ajánlható, mert a kékes árnyalatok bezavarhatnak a cirkadián ritmusba, amitől nehezebbé válhat az elalvás. Ezeket a fényeket hagyja meg reggeli szeánszokhoz.

4. Étkezés? Nem!

A szaunázás többnyire jól tervezhető tevékenység, de tulajdonképpen a nap bármely szakaszában végezhető. Ez alól egyedül az étkezés utáni egy óra esik ki, mert ilyenkor a szervezet annyira le van terhelve az emésztéssel, hogy a szauna melegének hatása felesleges stressznek tenné ki a testet. Ezt érdemes elkerülni, hogy a szauna hatás zavartalanul élvezhető legyen.