Egy lépés, amit semmiképpen ne hagyj ki szaunázás után

A szaunázás nem ér véget azzal, hogy kilépsz a forróságból. Az igazi és egészségre pozitívan szauna hatás érdekében elengedhetetlen egy hideg zuhany, hogy a pórusok és erek összehúzódjanak. És van még egy lépés, ami nem maradhat ki!


Ha már a zuhanyon is túl vagy, akkor még mindig nem lehet vége a rituálénak. Ekkor jöhet a szaunában elveszített folyadék pótlása! Ha ugyanis jól végezted a dolgodat, a szaunázás során rengeteg folyadék távozik a szervezetből izzadás formájából. A pórusokon távozó folyadékkal pedig felesleges anyagok és ásványi sók is kiürülnek a szervezetből. Ez utóbbiakat ugyancsak érdemes pótolni. Mit igyál tehát szaunázás után?

A jéghideg sör és üdítő koktél jól hangzik a nagy forróság után, de a szervezet meghálálja, ha az alkohol helyett természetesebb és egészségesebb italt fogyasztasz. A tested számára ideális választáshoz ezeket ajánljuk:

  1. szénsavmentes ásványvíz
  2. elkészített és visszahűtött tea
  3. kókuszvíz
  4. izotóniás ital
  5. 100%-os gyümölcslé (esetleg egy kevés vízzel hígítva)
  6. gyümölcsös, zöldséges smoothie

A szervezet számára tápláló vitaminokkal és ásványi anyagokkal telített folyadékból próbálj meg minél többet magadhoz venni. Ideális esetben ez legalább fél liter legyen. Ha nem bírsz egyszerre ennyit inni, rövid időn belül, de több részletben fogyaszd el az italt, amiből akár többfélét is választhatsz.

A szaunázás befejeztével, ülj le és nyugodtan kortyolgasd el a kiválasztott kedvencedet, hogy a tested visszatérhessen nyugalmi állapotához, és te megpihenhess.