5 dolog, amit ne csinálj a szaunában

A szauna egy tökéletes hely a pihenésre és rekreációra, de a finn változat extrém hőmérséklete miatt muszáj óvatosnak lenni. Van néhány szabály, amit be kell tartani ahhoz, hogy a szervezet a legtöbbet nyerje a szaunázásból. Mik azok, amiket inkább mellőzz, ha a szaunába lépsz?


1. Ne viselj ékszert

A nagy melegben ajánlott minél kevesebbet viselni. Hogy a test egyenletesen melegedjen, az izzadás ne zavarja semmi, sokan teljesen pőrén szaunáznak. Szemérmesek egy törülközővel eltakarhatják magukat, de az ékszereket ők is hagyják kint. A nagy melegben ugyanis a fém ékszerek könnyen felmelegszenek, ami a bőrhöz érve akár égési sérüléseket is okozhatnak.

2. Ne használj mobilt

A pihenés és feltöltődés helyeként a szaunában sincs helye a mobilnak. A készülék sem köszöni meg, ha az extrém forróságba viszed, de biztos lehetsz benne, hogy szaunatársaid is nehezményezni fogják. A szaunában élvezd ki a digitális ingerektől mentes pihenőt és koncentrálj magadra!

3. Ne maradj sokáig

Különösen az első pár alkalommal nagyon fontos, hogy csak addig maradj a szaunában, amíg a komfortérzeted engedi. Ha még nem szoktál hozzá a meleghez, akkor könnyen rosszul lét lehet a szaunázás vége, ezért ne maradj sokáig. Eleinte 5-10, majd 15 perc elég a melegedésből. Inkább menj vissza többször (a lehűlés után) és ismétlésekből csinálj többet, de ne egyszerre "tudd le" a melegedési szakaszt.

4.  Ne egyél előtte

A finn szauna melege nagy terhet ró a szervezetre, így a szív- és érrendszerre is. Ezért könnyen túl lehet terhelni, például túlevéssel. A teli gyomor miatt a szervezetnek már eleve sok a feladata, és erre jön a meleg. Ez elégtelen emésztéshez, gyomorfájdalmakhoz és diszkomfort érzet kialakulásához vezethet. Szaunázás előtt tehát csak keveset és ne nehéz ételeket fogyassz.

5. Ne "gyógyulni" menj

A szaunázás gyógyhatását nem lehet letagadni, de mégsem ajánlott minden esetben felkeresni. Ezek közül a legfontosabb a lázas, hőemelkedéses állapot. Mivel a szauna maga is egy lázhoz hasonló reakciót vált ki a testből, a kettő együtt már túl nagy kihívás lenne a szervezetnek. Lázzal, hidegrázással és még hőemelkedéssel sem érdemes tehát szaunába menni, mert többet árthatunk vele, mint használunk. Láz nélküli náthás tünetek kezelésére azonban bátran vessük be a szaunázást, az eredmények magáért beszélnek majd!

Címkék:

szauna tilos