Az 5 legnépszerűbb illóolaj a szaunában

Az illóolajok nem csupán a kellemes illat miatt fontosak a szaunába: gyógytó hatásuk mellett a szaunát fertőtlenítik. Kíváncsi vagy, melyik az öt legnépszerűbb olaj a használatban? Tudd meg azt is, mire jó a TOP5 illóolaj.


Az illóolajok nem csupán a kellemes illat miatt fontosak a szaunába: gyógytó hatásuk mellett a szaunát fertőtlenítik. Kíváncsi vagy, melyik az öt legnépszerűbb olaj a használatban? Tudd meg azt is, mire jó a TOP5 illóolaj.

A használatukról

Az olajat soha ne használd közvetlenül a köveken. Előbb vízzel kell keverned, másképp fojtogató és tömény lesz az eredmény. 3-4 csepp olajat oldj fel egy liter vízben. Ha nem akarod a vizet a kövekre locsolni, szerezz be egy spriccelőt, amivel az ülőhelyeket is felfrissítheted.

Legnépszerűbb olajak

Eukaliptusz: Az eukaliptusz édes, friss illata valahogy jelzi, hogy nem csupán kényeztető, de egészségügyi problémákon is tud segíteni. Fájdalomcsillapító hatása mellett légzési gondokra is megoldást jelenthet. Ha úgy érzed, bújkál benned a megfázás, egy eukaliptuszos szaunázás nagyon jót fog tenni neked. Segít az orrduguláson, kitisztítja az arc- és homloküreget.

Fenyő: Nincs is jobb módja a természet megidézésének, mint a fenyőolaj használata. A finom, erdőillat mellett ez az olaj segít a megfázás első jeleinek legyőzésében, akár prevenciós jelleggel is használhatod. Tisztítja a légutakat, segíti a légzés könnyedségét.

Nyírfa: Ez az az olaj, amit a finnek is előszeretettel használnak tradicionális szaunáikban. Ezt a hagyományt tisztelve locsolnak a kövekre vízzel higított nyírfaolajat. Használd stresszoldónak, fájdalomcsillapítónak, fertőtlenítőnek. A nyírfaolajnak annyi egészségügyi előnye van, hogy ha mindenképp kedvencet akarsz kijelölni, ezt válaszd. Segít az ízületi gyulladáson, a reumán. Rendkívül jó fertőtlenítő is: két szaunázás között használd ki ezt a tulajdonságát is: spricceld le az ülő- és fekvőfelületeket.

Citrom: Tökéletes a reggeli felfrissüléshez. A citromolaj bentről tisztít, felébreszti a tested. Ha nagyon ínyenc vagy, igyál közben citromos vizet. Jó stresszoldáshoz, felfrissít és gyulladáscsökkentő hatású. Plusz előnye, hogy afrodiziákum, tehát ha a partnereddel ültök be egy szaunába és romantikára vágytok, mindenképpen próbáljátok ki a citrusos illóolajat.

Borsmenta: Ez az olaj segít, ha fáj a fejed, hasad, lázad van vagy szédülsz. A borsmenta jó a szorulás ellen is - ha a szaunázást összekötöd egy nagy bögre borsmenta teával, gyorsabban tapasztalod majd gyógyító hatását. 

Címkék: