- írta: Peitli Csilla
Mikrohullámú sütőben főzni egészséges?
Számos tévhit kering a mikrókkal kapcsolatban, melyeknek elsősorban az az alapja, hogy túl gyorsan és túl egyszerűen működnek. Mi pedig arra gyanakszunk, hogy emögött biztos valamilyen egészségtelen turpisság áll.
Számos tévhit kering a mikrókkal kapcsolatban, melyeknek elsősorban az az alapja, hogy túl gyorsan és túl egyszerűen működnek. Mi pedig arra gyanakszunk, hogy emögött biztos valamilyen egészségtelen turpisság áll.
Elvesznek az értékes tápanyagok?
Ez a legismertebb tévhit. Catherine Adams Hutt élelmiszer-kutató szerint a nyers alapanyagok akkor őrzik meg az értékes vitaminokat és ásványi anyagokat, ha a lehető legrövidebb ideig tesszük ki őket hőnek és lehető legkevesebb folyadékot használjuk a főzés, párolás során. Márpedig a mikrók épp így működnek. Zöldségek párolásánál például nincs hatékonyabb módszer.
Rákot okoz?
A mikrózott étel nem okoz rákot, ám azok a kémiai anyagok, melyek a melegítés során az ételbe juthatnak, már lehetnek a megbetegedések hátterében. Épp ezért fontos, hogy gondosan válasszuk meg azokat az edényeket, melyekben mikrós recepteket készítünk el. Illetve az sem véletlen, ha ha az étteremből hazavitt kaját tároló edényre rá van írva: tilos mikrohullámú sütőbe tenni. Ha a műanyag edény megolvad, káros anyagokat juttat az ételbe.
Szalmonellás fertőzést okoz?
Ez speciel igaz, bár nem a mikrózás okoz szalmonellát, hanem az, hogy nem tartjuk be az előírásokat. A fagyasztott ételeket megpároljuk, megfőzzük a mikrohullámú sütőben. Általában a gyártó leírja az elkészítési útmutatóban, hogy mennyi ideig kell a melegítés után az edényben hagyni a kész, mikrózott ételt. Ezt az időt azért kell türelmesen kivárni, mert ekkor párolódnak át az ételek. Ha türelmetlenül nekiesünk a forró kajának, félig nyers ételt fogunk enni. Egy amerikai felmérés szerint ez okozza a szalmonellás megbetegedések 10 százalékát.