4 tipp a pihentető alvásért

Vannak olyan helyzetek, amikor életmentő lenne egy pihentető alvás, de mégsem jön álom a szemünkre. Mit segít ilyenkor? A meleg tej, a lágy zene és a teljes sötétség? Jöjjön 4 tipp, ami tudományosan igazolt, hogy működik!


Hűvös hálószoba

Az amerikai Nemzeti Alvás Alapítvány szerint az ideális hőmérséklet alváshoz 16-19 fok között kellene, hogy alakuljon. A hűvös szobában jobban, mélyebben és hosszabban alszunk, természetesen a megfelelő vastagságú takarók alatt. Ha ezt megtoljuk a teljes sötétséggel és a statikus zaj kizárásával, akkor még hamarabb aludhatunk el.

Edzés

A rendszer és fárasztó, de nem túlzottan megerőltető edzés is hozzájárul a jobba alváshoz. Az Appalachian Állami Egyetem kutatói szerint ráadásul a reggeli edzés a legjobb, ha javítani akarjuk a vérnyomást és az alvási szokásainkat.

Rendszeresség

A rendszeresség ebben az esetben is segít. Ha minden nap, még hétvégén is, fenntartunk egy állandó ritmust, akkor a test pár hónap alatt hozzászokik ehhez és az alvási ciklus ennek megfelelően alakul majd. Így szinte órához igazíthatjuk az alvást. Ennek hátulütője, hogy ha éppen a szervezet szerint nincs alvás idő, akkor még nehezebb lesz elaludni. Ilyenkor be lehet csapni egy kicsit.

Masszázsmedence

A jakuzzis meleg vize tökéletesen alkalmas arra, hogy "becsapja" a testet és felkészítse az alvásra, még ha nem is vagyunk fáradtak. Ennek oka a melegben keresendő. Bár az alvás során pont a test lehűlésére lenne szükség, a masszázsmedence mégis segít. Hogyan? Amikor a meleg vízben ülve a test felmelegszik, ellazul, az izmok és az ízületek megpihennek. Ez az általános ellazultság is segít a könnyebb alvásban, de az igazi trükk csak ezután következik. Amikor a vízből kiszállva a felmelegedett test elkezd lehűlni, a szervet az alvás előtti természetes lehűlésként értelmezi a helyzetet és felkészül a pihenésre. Lefekvés előtt egy másfél órával érdemes kihasználni a jakuzzi erejét és már 15 perc relaxálás is mélyebb, pihentetőbb és gyorsabban érkező álmot hoz majd!