Pancsolhatnak a gyerekek a jakuzziban?

A vízimádó gyerekeket nehéz távol tartani a víztől, mindegy, hogy mennyire hideg. A jakuzzi vize ráadásul mindig kellemesen meleg, így bátran fürödhetnek benne a kicsit. Vagy mégsem? Létezik a túl sok jakuzzizás?


Örök igazság, hogy a jóból is megárt a sok. Ez a masszázsmedencével sincs másként, különösen azért mert az általános, ajánlott vízhőmérséklet meghaladja a test hőmérsékletét. 38-40 fok közötti hőfok sem ritka, ez az az érték ugyanis, amely ideális ahhoz, hogy az izmok ellazuljanak és a hidromasszázs igazán kifejthesse jótékony hatását. Ez a magas hőfok egy idő után megemeli a test hőmérsékletét is, ami hőemelkedéshez hasonló tüneteket produkálhat. Rövid ideig ezzel semmi probléma, sőt még jót is tesz a szív- és érrendszernek ez az edzés, de ilyen magas hőmérsékletnél nem szabad egyhuzamban túl sokáig a vízben maradni. Ha ezt nem tartjuk be, annak kiszáradás, szédülés és akár ájulás is lehet a következménye. A gyerekekre ez fokozottan igaz!

Minél fiatalabb a szervezet, annál kevesebb időt ajánlott eltölteni a forró jakuzziban. Mivel az egészen kis gyerekek hőháztartása még nem működik tökéletesen, ezért nem tudják olyan jól szabályozni testhőmérsékletüket vagy annak visszahűtését, például izzadással. Az egy-két éves gyerekeknek tehát csak perceket érdemes a melegben eltölteniük. Ha hosszabb fürdőzésre készülsz a kicsikkel, akkor (szigorúan a jetek bekapcsolása nélkül) alacsonyabb hőmérsékletre, a normális testhőnél alacsonyabb hőfokra fűtsd csak fel a medencét. 

Ahogy hozzászokik a gyerekek szervezete a meleghez és egyre idősebbek lesznek, úgy növelhető a medencében töltött idő, de ilyenkor is ajánlatos hosszabb pihenő szakaszokat beiktatni. Intő jele lehet a túlmelegedésnek az erősen piros bőr, a kapkodó légzés vagy a szédülés. Ebben az esetben egy hűs, csendes helyen pihenjen a gyerek és igyon sok folyadékot, amíg el nem múlnak a tünetek.

Ahhoz, hogy a masszázsmedence kelleme kikapcsolódás legyen az egész család számára, alkalmazd a fokozatos hozzászoktatást és a fürdő-pihenő szakaszok váltakozását. Így élvezetes, biztonságos és az egészségre is kedvezően ható időt tölthetsz majd szeretteiddel a vízben.

Ha szeretnéd megtudni milyen jakuzzit ajánlanak a szakemberek a kisgyerekek számára, olvasd el ezt a cikkünket!