Hány percig jakuzzizhatnak a gyerekek?

Amikor kicsit lehűl a levegő, a jakuzzi forró vízébe menekülni különösen csábítóvá válik. A hosszú, lassú, masszázzsal is kiegészített fürdő tökéletes lezárása lehet egy hosszú napnak, amikor az egész család élvezheti a ritka együtt töltött perceket. Vajon mennyi az elég? Vagy egyáltalán olyan, hogy túl sok jakuzzizás?


Örök igazság, hogy a jóból is megárt a sok. Ez a masszázsmedencével sincs másként, különösen azért mert az általános, ajánlott vízhőmérséklet meghaladja a test hőmérsékletét. 38-40 fok közötti hőfok sem ritka, ez az az érték ugyanis, amely ideális ahhoz, hogy az izmok ellazuljanak és a hidromasszázs igazán kifejthesse jótékony hatását. Ez a magas hőfok egy idő után megemeli a test hőmérsékletét is, ami hőemelkedéshez hasonló tüneteket produkálhat. Rövid ideig ezzel semmi probléma, sőt még jót is tesz a szív- és érrendszernek ez az edzés, de ha túl sokáig maradunk a vízben, azt megsínyli a szervezet. Kiszáradás, szédülés és akár ájulás is bekövetkezhet ilyen esetben. De mégis mennyi a sok? 

Minél fiatalabb a szervezet, annál kevesebb időt ajánlott eltölteni a forró jakuzziban. Mivel az egészen kis gyerekek hőháztartása még nem működik tökéletesen, ezért nem tudják olyan jól szabályozni testhőmérsékletüket vagy annak visszahűtését, például izzadással. Az egy-két éves gyerekeknek tehát csak perceket érdemes a melegben eltölteniük. Ha hosszabb fürdőzést tervezett a kicsikkel, akkor (szigorúan a jetek bekapcsolása nélkül) alacsonyabb hőmérsékletre, a normális teshőhöz minél közelebbi hőfokra fűtse csak fel a medencét. 

Ahogy szokik hozzá a szervezetük és nőnek, úgy növelhető a medencében töltött idő, de ilyenkor is ajánlatos hosszabb pihenő szakaszokat beiktatni. Intő jele lehet a túlmelegedésnek az erősen piros bőr, a kapkodó légzés vagy a szédülés. Ebben az esetben egy hűs, csendes helyen pihenjen a gyerek és igyon sok folyadékot, amíg el nem múlnak a tünetek.

Ahhoz, hogy a masszázsmedence kelleme kikapcsolódás legyen az egész család számára, alkalmazza a fokozatos hozzászoktatást és a fürdő-pihenő szakaszok váltakozását. Így élvezetes, biztonságos és az egészségre is kedvezően ható időt tölthet majd szeretteivel a vízben.

Ha szeretné megtudni milyen jakuzzit ajánlunk a kisgyerekek számára, olvassa el ezt a cikkünket!