Ahol az évszakokkal az étlapok is változnak…
Édesség gyanánt egy kis zsenge gyep ragacsos rizzsel? A cseresznyefa-virágzást ünneplő hatalmas, zsibongó forgatagban éhségünket vajon mivel csillapíthatjuk?
Édesség gyanánt egy kis zsenge gyep ragacsos rizzsel? A cseresznyefa-virágzást ünneplő hatalmas, zsibongó forgatagban éhségünket vajon mivel csillapíthatjuk?

Japánban bármilyen ünnepen is veszünk részt, utcai árusok hada kínálja a helyi leveseket, a sült polipot és az édességeket. Az éttermekben részünk lehet a szertartásos japán étkezésben. Az aktuális évszak pedig mindig meghatározza, hogy mi kerülhet a tányérra. A japán konyhakultúra ugyanis az éppen aktuális alapanyagoknak kedvez.
Ez Japán, ahol főleg rizs, hal, tenger gyümölcsei, és mindenféle növény – mint a fű, a bambuszrügy vagy a tengeri alga – alapanyag lehet, amit aztán sült, főtt, áztatott vagy nyers formában is elkészítenek. Sushin, és miso levesen túl – a világon az egyik legdrágább és legjobb minőségű – Kobe marhahúsból, de bálnából készült falatokkal is megismerkedhetünk.

Kóstolgassunk, próbálkozzunk, a bátrabbak pedig igazi kihívásokat is kereshetnek, mint az „odori” (táncoló) típusú ételek. (Csak vigyázzunk, nehogy a szomszéd tányérra ugorjon át egy). És mi az, amit a szigetországban is csak külön engedéllyel rendelkező éttermek és szakácsok készíthetnek, mégis hihetetlen népszerűségnek örvend? A gömbhal. Elég egy kis hibát véteni a feldolgozásban, és a halban rejtőző méreganyag máris az ételbe kerül, így viszont fogyasztása akár halált is okozhat.
Bármi is kínálja magát az étlapon, a japánoknál a harmonikus látvány elengedhetetlen a tálaláskor. Ahogy az évszakok, úgy változnak a tányérok és a díszítőelemek színei, formái. A desszertek pedig már önmagukban is műremekek. Fő alapanyaguk a rizs és az ankobab, a belőlük készült masszából a szakma mesterei egyedi kinézetű csemegéket alkotnak. Ősszel könnyen találhatunk köztük az elmúló természetet idéző falevélformákat, tavasszal friss és üde színekkel komponált nyiladozó virágokat. Egy cseresznyevirágot nassnak?
