Csalóka az angol gasztronómia
Élénken zöldellő megannyi domb és aprócska patak, közöttük a mézszínű kőházak burjánzó virágoskertekkel simulnak a cotswoldsi tájba. Hamisítatlan angol falvak a zsongó Londontól alig kétórányi autóútra, ahol – a nemzetközi konyha ízkavalkádjától távol – könnyebben merülhetünk el a háziak kulináris örökségében.
Élénken zöldellő megannyi domb és aprócska patak, közöttük a mézszínű kőházak burjánzó virágoskertekkel simulnak a cotswoldsi tájba. Hamisítatlan angol falvak a zsongó Londontól alig kétórányi autóútra, ahol – a nemzetközi konyha ízkavalkádjától távol – könnyebben merülhetünk el a háziak kulináris örökségében.

Bizarr világ, ahol a puding nem az általunk ismert rugalmas krémcsoda, a teában a tejet nem fatális tévedés okozza, és étkezési ritmusuk is sajátos szokásokat követ. Alapja a klasszikus angol reggeli, lényege, hogy jó bőséges legyen: müzli, pirítós narancsdzsemmel, sült sonka tojással, mind egy asztalon pihen.
Ezek után érthető, ha napközben egy könnyebb, gyors ebéd is elég lesz. Túrázáshoz a papírzacskóba csomagolt sült hal sült krumplival a legkényelmesebb megoldás. S mindenhez ott a tea, melyet tejjel, és nem citrommal isznak. Délutáni szertartása ugyan már nem fér bele a rohanó hétköznapokba, de számtalan teázóban és hotelben rendeznek ilyet, így az egyszeri érdeklődők is részesei lehetnek a hamisítatlan ötórai tea élményének.

Vacsora. Kiadós menü, ahol a hal, rák, bárány, baromfi és a jólétet jelképező marha a nemzeti receptek fő alkotója. A nevek egy óvatlan külföldit könnyen megtéveszthetnek. Bár a levesek nagy hangsúlyt nem kapnak, a ’’beef tea”, azaz a marhahús tea kihagyhatatlan. Barna mártásban fürdő marhasült, melyhez yorkshire puding illik. Rugózó édességről azonban szó sincs: lágy tészta ez, ami húsokhoz köretet, máskor édességet jelölhet. Ahogy az „Angels on horseback”, azaz angyalok lóháton rendelésekor lovat és angyalt ne, inkább sült baconszalonnába tekert osztrigát várjunk az asztalra. A pitéjük is ilyen csalóka. Hússal vagy zöldséggel a főételek, édes töltelékkel a desszertek között a helye. Vacsoránkat sokféle édes csemegével koronázhatjuk meg: egyszerűen egy darabka gyömbéres sütivel, de engedhetünk a csupa gyümölcs, szirupos szószban tocsogó „summer” pudingok csábításának is.
