Ehető virágok
- írta: Peitli Csilla
- 2013.05.16
Az emberek ősidők óta a földből élnek. Ha kicsit jobban körülnézünk, láthatjuk, hogy még a gyorséttermek térnyerésével sem változott sokat az összkép. Továbbra is tányérunkra kerül fű, fa, virág. Elég, ha csak a fahéjra, a pázsitfűfélék családjába tartozó gabonákra vagy a bodzára gondolunk. A paletta igen széles, és bár nem minden növény ehető, mégis sokkal több fogyasztható virág vesz minket körül, mint hinnénk.
Az emberek ősidők óta a földből élnek. Ha kicsit jobban körülnézünk, láthatjuk, hogy még a gyorséttermek térnyerésével sem változott sokat az összkép. Továbbra is tányérunkra kerül fű, fa, virág. Elég, ha csak a fahéjra, a pázsitfűfélék családjába tartozó gabonákra vagy a bodzára gondolunk. A paletta igen széles, és bár nem minden növény ehető, mégis sokkal több fogyasztható virág vesz minket körül, mint hinnénk.
Egyeseknek már talán az egyre népszerűbb levendula mousse, a rózsalekvár vagy a rántott bodza is kuriózumnak számít, pedig ez csak a jéghegy csúcsa. A kertek díszeiként ismert virágok közül egyre többet szolgálnak fel exkluzív éttermekben. Főként díszítésként használják, hogy a virágok élénk színeivel még szebbé tehessék a leveseket, a húsos főételeket vagy bizonyos esetekben a desszerteket.
Az elsősorban nyersen fogyasztott virágok közé tartozik az orgona, az árvácska, a sarkantyúka, a tulipán, a kankalin és − kissé riasztó neve ellenére − a büdöske is. A több száz ehető virágból változatos ételeket is készíthetünk: omlettet cukkinivirággal, szusit krizantémmal, tavaszi tekercset árvácskával. A levendulából krémeket, szörpöt és mézet is alkothatunk házilag, míg a rózsát cukros tojásfehérjébe mártva tortadíszként hasznosíthatjuk, a kamillát pedig a tea helyett kipróbálhatjuk salátákban és szendvicsekben is.
Mielőtt azonban nekiesnénk a kiskerti állománynak, fontos észben tartani, hogy az ehető növényeknek sem feltétlenül fogyasztható minden része. A kankalinnak például a gyökere mérgező, de a virága nem, míg az akácfának csak a virágát vegyük fel a menübe, kérgét és magját hagyjuk meg a reménybeli méregkeverőknek.
A fogyasztásra szánt virágokat mindig megbízható forrásból szerezzük be, ami nem egyenlő az autópálya melletti füves területtel, de a virágárusok zöme is kiesik, hiszen rengeteg tartósítószert használnak. Vannak azonban kifejezetten ehető virágokra specializálódott kertészetek, ahol a biztosan vegyszer- és adalékanyag-mentes növények mellé még pár jó tanácsot is bezsebelhetünk, hogy kísérletezésünk eredménye ne a kukában landoljon.