Mindent a görögdinnyéről

Hűs. Édes. Zamatos. Pár falat frissítő finomság a kánikulában. Élénkíti a testet, és szemet gyönyörködtető színeivel a lelket is. Már a vásárlása is kész művészet, igazi kutatómunka a legmegfelelőbb példány után. Igen, Hölgyek és Urak, hamarosan itt a görögdinnye szezon!


Hűs. Édes. Zamatos. Pár falat frissítő finomság a kánikulában. Élénkíti a testet, és szemet gyönyörködtető színeivel a lelket is. Már a vásárlása is kész művészet, igazi kutatómunka a legmegfelelőbb példány után. Igen, Hölgyek és Urak, hamarosan itt a görögdinnye szezon!


A görögdinnye maga a lédús misztikum, mely azon kevés igazán jó dolog közé tartozik, amit tényleg büntetlenül élvezhetünk. Kalóriatartalma gyakorlatilag nincs, szervezetünkre pedig kifejezetten pozitív hatással van. Segíti az emésztést, megmozgatja a bélrendszert, és magas víztartalma ellenére igen jelentős a béta-karotin, valamint az érfalakra kedvezően ható citrullin tartalma. A legújabb, Kim Cheol Jin vezette dél-koreai kutatások szerint pedig a piros bélű dinnyében még a paradicsonynál is több likopin található, ami az egészségükre odafigyelők számára is kívánatos lehet erős antioxidáns jellege miatt. Ebből kifolyólag az eredetileg feltehetően Szudánból származó zöldségféle nemcsak az édes élvezet, de a gyógynövényi státusz birtokosa is.


Ehetjük kis gömbökre vagy kockára vágva, késsel vagy kanállal, a pirosló dinnyehús utánozhatatlan íze így is, úgy is csodás. Persze van, aki a dinnyéből fetás dinnyesalátát, gyümölcskoktélt készít, Japánban pedig a sózott dinnyére esküsznek, mert hitük szerint a só kiemeli a zöldség édességét. Nálunk főként kenyérrel, olykor egyenesen zsíros kenyérrel párosították a dinnyét eleink, ami a zsírban oldódó likopin okán nyerheti el létjogosultságát, de a több mint ezer (!) variánssal rendelkező faj mégiscsak önmagában fogyasztva a leggyakoribb.


Számtalan változata közül Magyarországon is tucatnyival találkozhatunk a zöldségesnél, világviszonylatban pedig igazi furcsaságok várnak ránk. Ott a hatalmasra duzzadó (30-60 kiló közötti) Carolina Cross, a narancssárga húsú Orangeglo, vagy a héjával a csillagos eget utánzó Moon and Stars változat. Alvariánsainak végtelensége a dinnye hatalmas népszerűségét sejteti világszerte.


És valóban: dinnyefesztiválokat, versenyeket számtalan helyen rendeznek a nyár derekán, Japánban pedig már egy új találmány köszönheti neki létrejöttét. A szigetországban, ahol különösen kedvelik a piros húsú zöld óriást, a különleges formájúra (szív, kocka, piramis) termesztett változatok mellett most megalkották a tökéletes dinnyehűtőt is. A leginkább egy porszívó és egy gurulós bőrönd szerelemgyerekére emlékeztető hordozható alkalmatosság a piknikek és kerti partik kiváló segédje, szivargyújtóhoz passzoló kábelének köszönhetően a háztól távol is remekül működik. A hűtésre (és egyébként fűtésre, tehát más étel tárolására is) használható szerkezet űrtartalma ugyan véges, de bármilyen alakú dinnye hűtésében megfelelő társ lehet. Még egy kisebb, a könnyebb szállíthatóság kedvéért kitenyésztett kocka alakú zöldség is beleférhet a 14 literes gépbe, hogy tényleg sehol se kelljen lemondanunk erről a frissítő csemegéről. Még a legnagyobb nyári forróságban sem.

 

Címkék:

Előző Cikk

Ehető virágok