Őrült sörkreációk

Az itthon is egyre szélesedő kínálattal jelenlévő sör már nemcsak a hagyományos ízvilágot kedvelők számára tartogat hűsítő üdítőket, de gyümölcsös változataival új területeket is próbál meghódítani. A citromos sör után már elérhető az almás, grapefruitos vagy meggyes variáció is. Aki már ezeket is a valódi sör megcsúfolásaként tartja számon, annak van egy rossz hírem: ez még csak a jéghegy csúcsa. Jöjjenek a legőrültebb sörváltozatok!


Az itthon is egyre szélesedő kínálattal jelenlévő sör már nemcsak a hagyományos ízvilágot kedvelők számára tartogat hűsítő üdítőket, de gyümölcsös változataival új területeket is próbál meghódítani. A citromos sör után már elérhető az almás, grapefruitos vagy meggyes variáció is. Aki már ezeket is a valódi sör megcsúfolásaként tartja számon, annak van egy rossz hírem: ez még csak a jéghegy csúcsa. Jöjjenek a legőrültebb sörváltozatok!


Sör kicsiknek

Megszokhattuk már, hogy a japánok mindig előállnak valami újjal és meghökkentővel, így nem is kérdés, hogy az őrült sörkreációkat taglaló listánkon is bérelt helyük van. Elsőként mindjárt egy gyerekek számára készített sörükkel (Kodomo no Nomimono) kerültek fel, mely valójában inkább csak kinézetében, mint ízében idézi az örök klasszikust. A hatos kiszerelésben is kapható alkoholmentes (teából készült) változat sűrű habbal és aranybarna vagy sötétbarna színben kapható. Ezt iszogatva tényleg biztosak lehetünk benne, hogy a gyerekek sem érzik kirekesztettnek magukat, ha leülünk a barátokkal sörözni. Bár szülő legyen a talpán, aki képes faarccal megrendelni a korsó sört gyermekének, hogy a lurkó méltó módon lazíthasson egy kemény nap után az óvodában.

 

Sör kutyáknak

A japánok liberális „sört mindenkinek” elvét vallhatták Hollandiában is, amikor megalkották a kutyák számára készült Kwispelbiert. A tikkasztó hőségben is vízre kárhoztatott ebek sanyarú sorsán merengő Gerrie Berendsen gondolt egy nagyot, és megmentette hőn szeretett ebét a sörnélküliségtől. Az enyhe marhahúsos ízvilággal rendelkező ital szintén alkoholmentes, és emberek számára is fogyasztható, akik ha a sör ízétől még nem is, a Heinekkennél is négyszer drágább italártól már biztos kutyául érzik majd magukat.

 

Ízkavalkád a legbátrabbaknak

A készítők feltehetően az ínyencek kedvében akartak járni, amikor úgy gondolták, hogy a sörök új generációjának érdekében a fűszernövények felé fordulnak ihletért. Ezen vezérelv nyomán élvezhetjük a narancsos-kakukkfüves (Thyme After Thyme), a mustármagos, fahájas, babérleveles, köménymagos (Pastrami on Rye) vagy éppen a lime-os, tej- és mályvacukros, Graham kekszes (Key Lime Pie) változatokat. Ezeken kívül is nehéz lenne olyan variációt találni, amire a szemfüles készítők még nem gondoltak. Bármilyen sörhöz legkevésbé passzoló élelmiszer jusson az eszedbe, biztos lehetsz benne, hogy valakinek már megfordult a fejében.

 

Tejes sör

Valaki tejre gondolt a hátsó sorban? Mert ha igen, nyert ügye van, a japánok jóvoltából ez az opció sem álom többé. A tejgazdaságok jelentős maradékainak hasznosítását célzó ötlet egy italboltos fiának fejéből pattant ki, aki rögtön tettre váltotta elképzelését. A Bilk néven forgalomba került sör 30% tejet tartalmaz, amely lehetővé teszi, hogy a rendszeres sörfogyasztást az „egészségünk érdekében szükséges” érvvel legalizáljuk. Vagy inkább igyunk egy pohár igazi sört, és vállaljuk be életünk párjának esetleges neheztelését.

 

Csokoládés sör

A tejes sör után valaki még meglepődött ezen? Nem kellett volna, mert a csokoládés sörök nem új keletűek. A japán sörgyári munkások által létrehozott Chocolat Brewery sötét színével, erős csokoládé ízével, és jelentős alkoholtartalmával (5,7 %) várja az édesség és sörszerető vásárlókat. Hogy ezen két csoport keresztmetszetét feltehetően már csak azok száma múlja alul, akik ezt a két terméket egy pohárban szeretnék felhajtani, az már más kérdés. De bátorságpróbákhoz kiváló.

 

Étel a sörben

A csokoládéval már kezdetét vette az ételek és a sör házasításának szentségtörő aktusa, de a kiteljesedés még ennél is bizarrabb italokhoz vezetett. Mert a pizzához ugyan jól esik egy pohár sör, de a pizzás sör (Mamma Mia! Pizza Beer) már egy egészen más szintet képvisel. Az egészségesebb életet élők se aggódjanak, a pizza helyett választhatják a csirkét vagy a halat. A Cock Ale csirkeízesítéssel dobja fel a napunk, míg a Tosa Kuroshio sör a tonhalfélék közé tartozó bonító ízével kedveskedik nekünk. Szerencsések vagyunk, igaz?

 

Színes rémlátomás

Az eddig felsorolt sörök ízükkel borzolják a kedélyeket, de nem lenne teljes a paletta, ha nem említenénk meg a megjelenésükkel sokkoló italokat. A sörről való elképzelésünket állítja a feje tetejére az Okhotsk Blue, amelynek világoskék színe még véletlenül sem tűnik sörszerűnek. A decens habbal és jégkék színnel hódító ital valóban az északi jégtáblák olvadékából készül, de a szín élénkségét még így is nehéz lenyelni.

Tradíció nyomán alakult ki a nem kevésbé látványos zöld sör, amit előszeretettel fogyasztanak Amerikában és Európában is Szent Patrik napon. Az ízében hagyományos alkotást ételszínezékkel dúsítják, innen a valószerűtlen zöld szín. A japán zöld (Shiretoko Draft) sör ellenben természetes összetevőinek köszönheti halványzöld színét, amit egy hínárfélétől nyer.

A piros sem maradhat ki a felsorolásból, annál is inkább, mert ez a szín igen kedvelt a söröknél. Szinte minden sörkészítő ország rendelkezik piros színű sörrel. Találunk ilyet az íreknél (Smithwick's), a belgáknál (Rodenbach Klassiek), Amerikában (American Amber) vagy épp Japánban (Hitachino Nest Beer). A piros színt általában a sörkészítési eljárásból nyeri az ital, de előfordul ízesített, mondjuk cseresznyés változatoknál is. Hasonló okok miatt önthetünk lila nedűt (Purple Haze) poharainkba, hála az igen élénk színnel fogó málnapürének.

 

Variációkból tehát nincs hiány. Akár a hagyományos ízvilágnál maradnánk, akár felderítetlen vidékekre kalandoznánk inkább, az biztos, hogy ezernyi sör vár odakint arra, hogy megízleljük őket.


Címkék: