Barátunk, a burgonya

Talán nincs is olyan élelmiszer, mely ne esett volna áldozatul modern korunk boszorkányüldözésének. De mennyit ehetünk valamiből, hogy ne ártsunk egészségünknek? Hogyan készítsük el, és ehetünk-e belőle egyáltalán? Ezekre a kérdésekre megannyi válasz született már, de a burgonya számára egyik sem túlzottan biztató.


Talán nincs is olyan élelmiszer, mely ne esett volna áldozatul modern korunk boszorkányüldözésének. De mennyit ehetünk valamiből, hogy ne ártsunk egészségünknek? Hogyan készítsük el, és ehetünk-e belőle egyáltalán? Ezekre a kérdésekre megannyi válasz született már, de a burgonya számára egyik sem túlzottan biztató.


A magyar konyha szerves részét képező krumpli nem épp dicsőséges korszakát éli. A régen mindennapi hozzávalónak számító burgonyát ma már az egészséges élet hívei nem tartják megfelelő köretnek, sokszor a teljes elhagyását javasolják. Holott szép számmal akadnak pozitív tulajdonságai is. Magas a C-vitamin-tartalma, ezen kívül B1-, B2- és B6-vitaminban, továbbá számos ásványi anyagban is bővelkedik. A szervezet számára könnyen feldolgozható, és még a népi gyógyászatban is helye van. Sokáig a skorbut ellenszereként fogyasztották, és még manapság is elismerik gyulladáscsökkentő, salaktalanító hatását. Segít az emésztési zavarok helyreállításában, és akár a gyomorfekély hatásos ellenfele is lehet. Minden az elkészítésén, és természetesen a fogyasztás mértékén múlik.


A burgonya rossz hírét elsősorban pont túlzott fogyasztásának köszönheti. Mértékkel használva éppolyan kedvező hatású, mint a többi zöldség. A krumpli esetében is lényeges szempont, miként dolgozzuk fel a gumót. Shelley Jansky amerikai genetikus és Paul Bethke növényfiziológus kutatásai szerint az egészben (lehetőleg héjával együtt) főtt/sült burgonya megőrzi beltartalmának többségi részét, így ezek fogyasztása nagyon is javallott.


A krumpli egyik nagy előnye sokszínűségében rejlik, mely nem csak az elkészítésének végtelen variációit foglalja magában. Közel 5000 burgonyafélét tartanak jelenleg számon világszerte, ezért igen nagy pazarlásnak tűnik lemondani mindről. Az eltérő tulajdonságokkal bíró fajták közül különösen egészségesnek számít az itthon még kevéssé népszerű lila burgonya. A magas ellenálló képessége miatt biotermesztésre kifejezetten alkalmas fajta változatos színekben pompázik, amit természetes színezőknek köszönhet. A gyönyörű színért az antocián nevű antioxidáns a felelős, melynek jótékony hatása miatt az egészséges életet élők is bátran választhatják a burgonyának ezt a fajtáját.


Szintén pozitív hatásáról ismert az édes krumpli, mely azonban csak nevében burgonya. A rendszertanilag a hajnalka nemzettségébe sorolható, de kinézetében a krumplit idéző gyökér kellemesen édeskés íze mellett tápanyagtartalma és alacsony kalóriatartalma miatt is fontos része lehet a tudatos táplálkozásnak. Gazdag béta-karotinban, C-vitaminban és fehérjében, emellett számtalan fontos ásványi anyagot is megtalálhatunk benne (kalcium, magnézium, vas, foszfor, cink). Elkészítése a burgonyáéhoz hasonló módon történik, extra megoldásokat nem igényel, így könnyen beilleszthető az étrendbe.


A finom ízeket, izgalmas színeket és hasznos tápanyagokat tartalmazó burgonyát tehát nem érdemes temetni. Ha tudatosan és okosan nyúlunk ehhez az elhanyagolt alapanyaghoz, akkor akkor úgy táplálhatjuk vele szervezetünket, hogy közben nem ártunk neki. 


Címkék:

Előző Cikk

Őrült sörkreációk