Paradicsomos-spenótos lasagne

elkészítés:Paradicsom szósz:A felkockázott vöröshagymát kevés olajon pici sóval, borssal üvegesre pároljukA paradicsomot felkockázzuk és a hagymán átforgatjuk, majd felöntjük a passzírozott paradicsommalBeletesszük a cukrot, megszórjuk ízlés szerint oreganoval, bazsalikommal és tört borssalTűzről lehúzva(!) belekeverjük a tejföltSpenót szósz:A spenótot megpucoljuk, összeszeljük és cseppnyi olajon megpároljuk (ha fagyasztott, mehet fagyasztva rögtön a lábosba, kis lángon főzzük, ha felolvadt, jöhet a 6-os lépés)Belereszeljük (intenzívebb), vagy beleszeljük a fokhagymát, picit sózzuk, borsozzuk és összefőzzükÖsszeállítás:Hőálló tál aljába 2 merőkanál(!) paradicsomszószt terítünkLetesszük az alsó sor (száraz) tésztátA paradicsomszósz felét elterítjük az első sor tésztán (bőségesen lepje el)Következik a második sor tésztaElterítjük a teljes spenót szósztUtolsó sor tésztát letesszükEgyenletesen beborítjuk a maradék paradicsom szósszalSajttal, paradicsommal, bazsalikommal, oreganoval ízlés szerint megszórjuk, díszítjük180 fokon (4-es fokozat) megsütjük (kb. 30 perc, de késpróba kell, ha megfőtt benne a tészta és hullámos lesz, akkor jó)Praktikák:- nem kell kifőzni a tésztát, szárazan kell felhasználni, ezért fontos a bőséges, leveses szósz- a passzírozott paradicsomvelőt de kb. 70 dkg friss paradicsomból is elő lehet állítani (összeszelni a paradicsomot, összefőzni és turmixolni)- paradicsomlé is helyettesítheti a passzírozott paradicsomot, ezesetben egy sűrített paradicsommal lehet az állagát sűrűbbé tenni- a spenót lehet fagyasztott is (legalább jó leveses...)- a bőséges, leveses szósz elengedhetetlen ennél az ételnél, a tészta fel fogja szívni (ezért is kell az alsó tészta alá is tenni szószt)- tejföllel tálalva is mesés, de ki lehet hagyni a szószból is- variációs lehetősége számtalanbevásárlólista:1/2 l passzírozott paradicsom 1/2 kg paradicsom 1 fej vöröshagyma1 kiskanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia) 1 dl tejföl 1-2 kiskanál oregano 1-2 kiskanál bazsalikombors (lehet vegyes is)1/2 kg spenót 10-12 levél medvehagyma2 gerezd fokhagyma lasange tészta (teljes kiőrlésű, vagy durum)5 dkg kemény sajtsó (természetes, nem finomított)olívaolaj (extra szűz)hozzá videórecept:


elkészítés:


Paradicsom szósz:
A felkockázott vöröshagymát kevés olajon pici sóval, borssal üvegesre pároljuk
A paradicsomot felkockázzuk és a hagymán átforgatjuk, majd felöntjük a passzírozott paradicsommal
Beletesszük a cukrot, megszórjuk ízlés szerint oreganoval, bazsalikommal és tört borssal
Tűzről lehúzva(!) belekeverjük a tejfölt

Spenót szósz:
A spenótot megpucoljuk, összeszeljük és cseppnyi olajon megpároljuk (ha fagyasztott, mehet fagyasztva rögtön a lábosba, kis lángon főzzük, ha felolvadt, jöhet a 6-os lépés)
Belereszeljük (intenzívebb), vagy beleszeljük a fokhagymát, picit sózzuk, borsozzuk és összefőzzük

Összeállítás:
Hőálló tál aljába 2 merőkanál(!) paradicsomszószt terítünk
Letesszük az alsó sor (száraz) tésztát
A paradicsomszósz felét elterítjük az első sor tésztán (bőségesen lepje el)
Következik a második sor tészta
Elterítjük a teljes spenót szószt
Utolsó sor tésztát letesszük
Egyenletesen beborítjuk a maradék paradicsom szósszal
Sajttal, paradicsommal, bazsalikommal, oreganoval ízlés szerint megszórjuk, díszítjük
180 fokon (4-es fokozat) megsütjük (kb. 30 perc, de késpróba kell, ha megfőtt benne a tészta és hullámos lesz, akkor jó)
Praktikák:
- nem kell kifőzni a tésztát, szárazan kell felhasználni, ezért fontos a bőséges, leveses szósz
- a passzírozott paradicsomvelőt de kb. 70 dkg friss paradicsomból is elő lehet állítani (összeszelni a paradicsomot, összefőzni és turmixolni)
- paradicsomlé is helyettesítheti a passzírozott paradicsomot, ezesetben egy sűrített paradicsommal lehet az állagát sűrűbbé tenni
- a spenót lehet fagyasztott is (legalább jó leveses...)
- a bőséges, leveses szósz elengedhetetlen ennél az ételnél, a tészta fel fogja szívni (ezért is kell az alsó tészta alá is tenni szószt)
- tejföllel tálalva is mesés, de ki lehet hagyni a szószból is
- variációs lehetősége számtalan


bevásárlólista:


1/2 l passzírozott paradicsom 
1/2 kg paradicsom 
1 fej vöröshagyma
1 kiskanál cukor (nád, nyírfa, vagy sztívia) 
1 dl tejföl 
1-2 kiskanál oregano 
1-2 kiskanál bazsalikom
bors (lehet vegyes is)
1/2 kg spenót 
10-12 levél medvehagyma
2 gerezd fokhagyma 
lasange tészta (teljes kiőrlésű, vagy durum)
5 dkg kemény sajt
só (természetes, nem finomított)
olívaolaj (extra szűz)


hozzá videórecept:


Miele Főzőiskola

Címkék: