Profilom 2017. május 23. Kedd - Dezső

Pulled Pork Vs. Pulled Chicken. A tépett húsok csatája, a nagy sertés- és csirkeszendvics háború. Két recept, dönts te, melyik jön be

2017. 04. 04.
Két versenyző, két recept, két tökéletes grillszendvics – gasztro-megszállott legyen a talpán, aki képes választani a Séf a Rácson grillrecept verseny indulóinak fogásai közül. A tépett húsok csatája senkit nem hagy étvágytalanul.A Pulled Pork szendvics olyan a grillételek között, mint a csoki a fagyik között – szinte nincs olyan aki ne szeretné, esetleg csak az, aki nem kóstolta. A szendvics neve magyarul tépettet jelent, a lényege, hogy a húst hosszú sütési idővel, addig tartják a grillen alacsony hőmérsékleten, amíg szinte már magától szétesik. A villával széttépett szaftos hús kerül aztán a szendvicsbe. De most itt a kihívója is, a barbecue sertés szendvics csirke változata, amely szintén kihagyhatatlannak tűnik, főleg azoknak akik néha hanyagolnák a sertéshúst.A Séf a Rácson két versenyzője szinte egyszerre töltötte föl a barbecue- és grillőrültek egyik legkedvesebb ételének két változatát. Na nézzük csak ki kerül győztesként a gigászi grillszendvicsek csatájából:Pulled Pork szendvics: PARAGEBBQ nevű versenyző hagyományos, tépett sertésszendvicset készített, de saját változatban: a tarját például angolmustárral kenegette sütés előtt. Majd szilvafa füstön 9-10 (!) órán át sütötte tökéletesre a nagy húsdarabot széttépés előtt.Pulled Chicken szendvics: COOKY nevű versenyző a csirkéket, mert hogy kettőt is fölrakott a rácsra, szintén állandó hőmérsékleten sütötte és közben még barnasörrel is locsolgatta, egyedi gőzfürdőt adva ezzel a húsnak, hogy elkerülje a kiszárítást.  A végén pedig szálaira tépte a húst és majonézes salátával állította össze.Na ugye hogy nem könnyű a döntés?Sertés vagy csirke legyen a pulled szendvics - neked melyik tetszik jobban? Segíts a döntésben, itt szavazhatsz a receptekre. Jelentkezz Te is a Séf a Rácson online versenyre, hogy megnyerhesd az álomgrillt. 

Totál grilles K.O.! A szuvidált szarvas kiverte a biztosítékot - már a legelső recept feladta a leckét a versenyzőknek

2017. 03. 21.
Alig indult el a Séf a Rácson verseny III. menete, az egyik versenyző máris a kiütésre játszik. Olyan különleges szarvas ételt dobott össze a grillen, hogy leesett az állunk. Mi jöhet még?Gőzerővel beindult a 2017-es grillszezon, amelynek egyértelműen fontos helye és része lesz a Séf a Rácson, Magyarország első online grillrecept versenye. A Broil King grillek és a grillreceptek.hu közös gyermeke ez a gasztronómiai megmérettetés, amelyet először 2015-ben rendeztek meg, hogy megtalálják az ország legjobb amatőr és profi grilleseit. Most minden eddiginél több, izgalmas webes fordulóval, és ami fontos, idén tucatnyi élő helyszínnel, grill- és bbq rendezvényekkel várja a jelentkezőket a Séf a Rácson harmadik évada. A nyeremény pedig a Broil King grillséfje cím és egy valódi, limitált kiadású profi grillkészülék. De nem csak a verseny fejlődik, úgy tűnik a versenyzők is a legnagyobb fokozaton ugrottak neki az idei szezonnak. A legeslegelső recept, amely felkerült az oldalra, máris arra figyelmezteti a többi indulót, hogy ideje felkötni a keményített kötényt.Cooky, aki eddig minden évben dobogón végzett a döntőben, Szuvidált szarvasnyársával megmutatta, hogyan is kell egy grillversenyt elkezdeni: különleges alapanyag, még különlegesebb eljárás, ötletes tálalás, ínycsiklandóan füstös ízek.A séfjelölt a nem éppen átlagos dámszarvas húst választotta ehhez az ételhez, amelyet a szuvidálás, azaz alacsony hőfokon hosszan előfőzés módszerével tett alkalmassá arra, hogy aztán a faszenes grillen készítse finoman füstösre. Végül az egészet egy ínycsiklandó vörösboros jus-vel koronázta meg.Hmmm… Hát, a kesztyű fel van véve, tessék csak belépni a ringbe. Ha kíváncsi vagy a Szuvidált szarvasnyárs vörösboros jus-vel grillreceptre, itt elolvashatod, és szavazhatsz is rá.Jelentkezz te is Séf a Rácson receptversenyre, és légy te a legjobb grillséf! Kattints most. 

Csak grillezz, és légy te a legjobb! Séf a Rácson receptverseny újratöltve

2017. 02. 25.
Most jön a harmadik menet! Készülhetnek a grillezés szerelmesei, mert itt az idei év egyik legnagyobb gasztronómiai durranása: újra meghirdették ugyanis a tavaly és tavalyelőtt már nagy sikerrel futott Séf a Rácson grillséf versenyt. Az országos online receptversenyt, amely győztesének akár az egész élete megváltozhat.A tét három luxus grillkészülék és az egyik legmenőbb grillmárka séfje cím a Séf a Rácson idei versenyében. Ez az ország első kreatív online receptbajnoksága, amelyről nem lenne jó lemaradnia senkinek, aki a gasztronómia iránt érdeklődik.  A rendhagyó megmérettetésen a versenyzők először online, kreatív grillreceptjeikkel versenyeznek.  Egy komoly, több fordulós küzdelemben vesznek részt, melyben hétről hétre, de néha napról-napra kell új kreációkat kiötleniük. Receptjüket természetesen el kell készíteniük, hiszen csak fotóval együtt léphetnek túl egy-egy fordulón. De van videós feladat is, ahol megmutathatják kommunikációs képességeiket. A közönség és az olvasók pedig szavazataikkal döntenek. Valamint a négytagú zsűri, amely komoly szakemberekből áll:. köztük a tévés műsorvezető és étteremtulajdonos Gianni is, aki az áprilisi élő döntőn személyesen értékeli majd a döntősöket.    És hogy mi a nyeremény? A végső nyertes nem csak egy profi grillt vihet haza a kertjébe, vagy teraszára, de egy szezonon keresztül ő lehet a Broil King séfje, részt vehet a szervező cég rendezvényein, mint grillséf – tehát akár az egész élete megváltozhat.  A 2015-ös boldog nyertes és nyereményeA versenyt a Broil King Grillek magyarországi forgalmazója, a SpaTrend jegyzi. A cég egyébként is évek óta elkötelezett a grillezés és a bbq kultúra terjesztésében.A Séf a Rácson több szempontból is rendhagyó. Hiszen ez az első olyan séfverseny, amelyben csak grillételeket készítenek a versenyzők. A szabadban grillezés egy teljesen más műfaj, de mivel profi séfek és akár teljesen amatőr gasztro-rajongók is jelentkezhetnek, így nagy meglepetések is lehetnek.  Ami még érdekes, hogy a versenyzőket szinte végig csak virtuálisan követjük az egyes fordulókban, először csak a döntőben látjuk őket személyesen. Ez rettenetesen  izgalmas. – mondja Vezse Roland, a grillreceptek.hu tulajdonosa, a verseny szervezője. Ha kedvet kaptál és Te is rajongsz a finom ételek ls a grillezés iránt, kattints most és jelentkezz!

Így válassz grillt

2016. 11. 07.
A grillek jó esetben hosszú ideig elkísérnek majd az életben, ezért a létező legtökéletesebb választásra kell törekedni, hogy az első grillszezon után se bánd meg a döntésed. Hogy tartósan örülhess az új szerzeménynek, ezeket tartsd szem előtt:Grillsütőt szeretnél? Látogasd meg a Grillplázát!Az anyagAz egyik legfontosabb vásárlási szempont a grilleknél az alapanyag, amiből magát a készüléket gyártották. Lehetőleg minőségi rozsdamentes acél grillt válassz, ami ránézésre és fogásra is szilárdan áll a lábán, nem hajlik, és nem dől semerre.A sütő lelkeA grill lényege az égő rendszer, ami meghatározza, hogy milyen könnyű vagy éppen keservesen nehéz lesz hatékonyan használni a grillt. A rozsdamentes acél ennél a tételnél is jó választás, de az égő minősége mellett a kontroll egységet is vedd szemügyre. Fontos, hogy a hőfok szabályozást egyszerűen és pontosan meg tudd oldani, ne csak körülbelüli értéket állíthass.SütőrácsAnyagát tekintve heves viták tárgya, de a legegyszerűbben úgy lehet eldönteni, hogy milyen típus mellett dönts, hogy megnézed a súlyát. A nehezebb rács mindig jobb választás, mint könnyebb társai. Emellett érdemes arra is figyelni, hogy milyen a rács formája. Ha teheted, olyat válassz, aminek az elő- és a hátoldala eltérő, így egy egyszerű fordítással két különböző rácsozást is elérhetsz a húson. A páccal borított húsokhoz például nem a vékony rácsozat, hanem kis vájatokat is tartalmazó rács az ideális, ami elvezeti a lecsöpögő szószt.SütődobozElsőre csak tárolási funkciót társítunk mellé, pedig a fel és lehajtható grilltető jelentős szerephez jut a sütés során is. A rozsdamentes acél újfent jó megoldás, mert képes megfelelő ideig bent tartani a meleget, hogy tökéletes körülményeket teremtsen a sülő hús számára. A nagy dobozméret ugyanakkor lehetővé teszi az egyben sütött húsok készítését, ami grillcsirke készítésénél szintén fontos szempont lesz.

Különleges grillrecept a SÉF a RÁCSON receptversenyen: Sült fagyi a grillen

2016. 04. 06.
Igen, jól olvastad: fagylalt a grillen! Bizony, lehetséges… A Séf a Rácson receptverseny versenyzője bebizonyította, hogy ezt a hideg desszertet is el lehet készíteni a kertben, a forró grillrácson. A titok, hogy nagyon jól kell bánni a hőmérséklettel! Egy elképesztő recept az online versenyből.Sokan tartanak a desszertek grillen sütésétől. Hiszen a kerti grillezésről elsősorban a húsok, halak, zöldségek jutnak eszünkbe. Pedig az édességeknek is helyük van a rácson: a modern grill-gasztronómia már nem csak édes gyümölcsöket karamellizál, hanem teljes süteményeket, akár torta-költeményeket is a szabad téri grillre álmodott. Most azonban a Séf a Rácson online receptverseny egyik indulója, Tarsoly László, Cooky minden eddiginél merészebben gondolkodott: egy egész piskótatorony, gyümölcsök, fagylalt és a tetejébe isteni, füstösre grillezett hab. Faszenes grillen készítette el a lehetetlennek hangzó desszertet, a grillezett sült fagylaltot.  Ezt az fejedelmi cukrászati remeket sokan elkészítették már, de hosszas nyomozás után bátran kijelenthetem, hogy Magyarországon én voltam az egyetlen bátor ezidáig, aki grillre merte átírni a receptet. – mondja a versenyző.  Már a képeket nézve is tökéletesen el lehet képzelni, mennyire finom lehet. Szóval eléggé fel van adva a lecke a többi séfjelöltnek is, hiszen a zsűri szó szerint ki van éhezve a hasonló különlegességekre. Ha te is megkóstolnád a faszénen grillezett fagylaltot, szavazz a receptre most, hiszen egyre nagyobb szüksége van rá a versenyzőknek!Utolsó napok: hamarosan lejár a jelentkezési határidő! Nevezz be most a Séf a Rácson grillversenybe, és nyerd meg az álomgrillt!

Nézd meg az ország első faszénen grillezett fagyiját! A receptverseny jelentkezője készítette először Magyarországon

2016. 04. 06.
Igen, jól olvastad: fagylalt a grillen! Bizony, lehetséges… A Séf a Rácson receptverseny versenyzője bebizonyította, hogy ezt a hideg desszertet is el lehet készíteni a kertben, a forró grillrácson. A titok, hogy nagyon jól kell bánni a hőmérséklettel! Egy elképesztő recept az online versenyből.Sokan tartanak a desszertek grillen sütésétől. Hiszen a kerti grillezésről elsősorban a húsok, halak, zöldségek jutnak eszünkbe. Pedig az édességeknek is helyük van a rácson: a modern grill-gasztronómia már nem csak édes gyümölcsöket karamellizál, hanem teljes süteményeket, akár torta-költeményeket is a szabad téri grillre álmodott. Most azonban a Séf a Rácson online receptverseny egyik indulója, Tarsoly László, Cooky minden eddiginél merészebben gondolkodott: egy egész piskótatorony, gyümölcsök, fagylalt és a tetejébe isteni, füstösre grillezett hab. Faszenes grillen készítette el a lehetetlennek hangzó desszertet, a grillezett sült fagylaltot.  Ezt az fejedelmi cukrászati remeket sokan elkészítették már, de hosszas nyomozás után bátran kijelenthetem, hogy Magyarországon én voltam az egyetlen bátor ezidáig, aki grillre merte átírni a receptet. – mondja a versenyző.  Már a képeket nézve is tökéletesen el lehet képzelni, mennyire finom lehet. Szóval eléggé fel van adva a lecke a többi séfjelöltnek is, hiszen a zsűri szó szerint ki van éhezve a hasonló különlegességekre. Ha te is megkóstolnád a faszénen grillezett fagylaltot, szavazz a receptre most, hiszen egyre nagyobb szüksége van rá a versenyzőknek!Utolsó napok: hamarosan lejár a jelentkezési határidő! Nevezz be most a Séf a Rácson grillversenybe, és nyerd meg az álomgrillt!

Azt hiszed ilyet csak a konyhában lehet? Készítsd grillen a vasárnapi ebédet is!

2016. 04. 01.
Sokan attól tartanak, hogy az egyszerűbb, igazán magyaros ételeknek esetleg nincs helyük a grillrácson. Pedig egy jó, fűszeres  kacsacomb, vagy éppen a vasárnapi sült, de akár még egy leves is sokkal izgalmasabb ízt kaphat, ha a sütő, vagy a fazék helyett inkább a kerti grillen készítjük el.Hiszen például egy konyhai sütő grillfunkciójának hatásfoka szinte össze sem hasonlítható egy kerti gázgrill, vagy még inkább egy faszenes grillével. És itt nem is a teljesítmény, hanem inkább az az elérhető íz hatásfoka a lényeges: az a bizonyos, kissé füstös aroma, amelyet kizárólag a kertben, vagy teraszon sistergő grillrácson lehet megadni az ételnek.  A Séf a Rácson online receptverseny egyik versenyzője is rájött erre a fortélyra: miszerint a házias ételek igenis illenek a grillre, sőt… Ravazdi lány valódi falusi ízekkel robbant be a profiknak és amatőröknek egyaránt meghirdetett séfversenybe és mindjárt 3 kreatív receptet töltött föl a verseny weblapjára. Pácolt kacsacomb receptjét például szinte teljesen hagyományos módon készítette, viszont a legvégén egy nagyon okos csavarral a grillen pirította ropogósra a szaftosra párolt húsokat, hogy megkapják azt az utánozhatatlan füstös ízt és a tökéletesre pirult bőrt.De hasonlóan gusztusos lett a grillen készítve a versenyző másik receptje a rizses sertéshús rudak fűszeres kelkáposzta ágyon is. Szóval megéri kipróbálni a megszokott ízeket is akár csak egy hasonló kis grillcsavarral is. Főleg ilyen jó időben… Irány a kert és a grill. Ha neked is tetszik a recept, próbáld ki a grillezett kacsacomb receptet és ne felejts el szavazni sem.Ha szeretnél egy profi kerti grillt otthonra, még jelentkezhetsz a receptversenyre!

A békacomb lenyűgözte a grillezés kedvelőit

2015. 02. 08.
Az ország legfanatikusabb grill szakácsai mérik össze tudásukat az interneten. A grillreceptek.hu grillversenye sok ezer grillezni imádó honfitársunknak indította el a fantáziáját. Néhány hazai bátor jelentkező már feltöltötte kedvenc saját receptjeit, amit a közönség nagy élvezettel olvasgat és szavazataival díjaz. Vajon ki lesz az ország kedvenc grillszakácsa?A fenti képen látható békacomb kreáció, vagy ahogy szakácsunk nevezi, Grillezett békacombok zöldséges, baconos grillkenyérrel, nagy sikernek örvend. A recept ugyan megosztja a szavazókat, de nyom nélkül biztosan nem hagyja virtuális ízlelőbimbóinkat. A Facebook-on megjelent bejegyzés is sokak "kedvelését" hozta a Cookfather néven ismert szakácsunk számára. Csabig álnevű szakácsunk Roséban pácolt kacsamelle is sokak fantáziáját megmozgatta. Nem csodálom, hiszen a tálalás itt is nagyon ínycsiklandozó.Szintén felkeltette az érdeklődésemet a Konyakos Bárányborda Diókéregben, amelyet Attika19 álnevű szakácsunk készített.Nekem személyes kedvencem a grillezett kecskesajt, ezért ajánlom mindenki figyelmébe.A Tokaji rozmaringos báránylapocka igazi ínyencségnek hangzik, bár szívesen megnéztem volna, hogy hogyan néz ki tálalva.A grillverseny még korántsem ért véget, valójában éppen csak elkezdődött. Reméljük, hogy Magyarország legjobb séfjei a következő hetekben is elkápráztatnak majd minket fantasztikus kreációikkal, és ha az időjárás is melléjük szegődik, a szabadban készült videóikat is láthatjuk hamarosan.

Beltéri grillezés

2014. 04. 17.
Legyen bármilyen szép és nemes időtöltés a grillezés, a szabadtéri sütés napjaink realitásában korántsem áll mindenki rendelkezésére. Sokan nemhogy kerttel, de még egy mini erkéllyel sem dicsekedhetnek, ahova kihelyezhetnék kedvenc grilljüket. Nekik sem kell azonban lemondaniuk a grillezés örömeiről, egyszerűen csak más típusú sütőkből válogathatnak. A beltéri grillezésnek is komoly hagyományai vannak, így az sem marad le semmiről, aki a négy fal között kénytelen levezényelni a nyáresti partiját.Bár a beltéri grillen készült ételek esetében valóban le kell mondani a kellemesen füstös ízről – ami továbbra is csak a kültéri grillek sajátja – cserébe kapunk egy könnyen kezelhető, egyszerűen tisztán tartható, sokoldalú elektromos eszközt.A beltéri grillek alapvetően két csoportba oszthatók. Vannak a nyitott és vannak a zárható grilltípusok. A nyitott grillek nagyon hasonlóan működnek a kinti változatokhoz (ilyen például a raclette sütő), süthetünk rajta zöldséget, húst, de leginkább rövid, gyors sütésre alkalmas. A zárható grillek (ilyen a szendvicssütő) nagy előnye, hogy egyszerre sütik meg az étel mindkét oldalát és akár melegszendvicseket is készíthetünk velük, ami a hagyományos nyitott vagy kár kinti grilleken nem olyan könnyű. Az eltéréséken kívül számtalan hasonlóságot is találunk a beltéri és kültéri grillek között. A beltéri grillt se hagyd sokáig magára, ne használj túl sok zsiradékot és a lángtól ugyan nem kell tartanod, azért a füstre ilyenkor is ügyelned kell. Ha a szagelszívó vagy ablak közelében üzemeled be a grilled, nagyot nem tévedhetsz. A nyitott grillek esetében pedig fokozottan ügyelj arra, hogy amikor leveszel vagy felteszel valamit sütni, ne érj a nagy sütőfelülethez, ami jó eséllyel ilyenkor már tűzforró. Extra biztonsági elemként még egy tűzoltókészüléket is beszerezhetsz, amiből az ABC változat, elektromos tüzekkel is könnyen elbánik.
 Facebook
A szerkesztő ajánlata
A hét témája