Amit az öntöttvas edényekről tudni kell 1. rész

A régen oly nagy népszerűségnek örvendő öntöttvas edények ma már a legtöbb konyhából hiányoznak, de a grillezők még viszonylag sokszor találkozhatnak velük. Az öntöttvasból készített grillkiegészítőknek rengeteg előnye van, lássunk is párat!


A régen oly nagy népszerűségnek örvendő öntöttvas edények ma már a legtöbb konyhából hiányoznak, de a grillezők még viszonylag sokszor találkozhatnak velük. Az öntöttvasból készített grillkiegészítőknek rengeteg előnye van, lássunk is párat!

Tartósság

Az öntöttvas edények, ha nem is az örökkévalóságnak készültek, akkor is kitartanak addig. Nagyon nehéz leamortizálni egy öntöttvas sütőlapot: nem törik, nem csorbul, és nincs, mi lekopjon a tetejéről sem. Legfeljebb a sütések során rárakódott olajréteg, amit jól teszel, ha megtartasz, ezért mondj le a hosszas áztatásról. Ezeket a felületeket csak minimális víz érheti.

Hőtartó képesség

Az öntöttvas felületekről gyakori tévhit, hogy nagyon egyenletesen melegítenek, ezért jó velük sütni. Ez azonban nem teljesen igaz. A hővezetése valójában elég rossz, a közvetlen láng fölötti rész mindig sokkal melegebb, mint a szélek, de miután felmelegítetted az egész felületet, az kiválóan megőrzi a hőt. A meleg edény meleg is marad, és ha ügyeltél arra, hogy egyenletesen melegedjen mindenhol, akkor később a hőt is így adja majd le. Erre rásegíthetsz, ha az edényt sütőben melegíted fel, ahol az egyenletesség garantált.

Tapadásmentes

Az öntöttvas eszközökön nincs semmilyen mesterséges tapadásmentes felület, de a gyakori használat során kialakul egy (olajból képződött) réteg, ami csökkenti az ételek leragadásának az esélyét. A teflon képességeit ugyan nem reprodukálja, de a sütéshez használt olaj mennyiségét minimálisra redukálhatod.

Címkék: