- írta: Peitli Csilla
Mikor és hogyan tisztítsd a grilled?
- írta: Peitli Csilla
- 2015.06.15
A grill tisztítása összekapcsolódik a grillezéssel. Egyiknek sincs értelme a másik nélkül, így muszáj tisztában lenni a lehetőségekkel. Rengeteg megoldás és eszköz áll a grillező rendelkezésére, ezekből csak választani kell.
A grill tisztítása összekapcsolódik a grillezéssel. Egyiknek sincs értelme a másik nélkül, így muszáj tisztában lenni a lehetőségekkel. Rengeteg megoldás és eszköz áll a grillező rendelkezésére, ezekből csak választani kell.
Fonott nyelű rácstisztító kefe
A grill tisztítása alapvetően kétféleképpen történhet. Az egyik a nagytakarítás, amit az éves elsőhasználat előtt vagy az elrakás előtt kell megejteni. (Ha egész évben használod a grillt, évente egyszer akkor is kijár neki az alapos kitakarítás.) A másik pedig a karbantartó takarítás. Mindkettőnek része az alaposság, de a nagytakarítás értelemszerűen egy hosszabb és mindenre kiterjedő tisztítást foglal magában.
Rendszeres használat során, nem kell minden esetben lemosni a grill oldalát vagy portalanítani a lábakat, de a rácsokat és az égőfejeket (ha vannak) sütés után meg kell tisztítani. Ha ugyanazt a sütőfelületet többféle étel készítéséhez is használod, akkor minden új étel előtt kapard le a maradékot, hogy a kétféle étel ne szennyezze egymást.
Ezt a legegyszerűbben egy rácstisztító kefével teheted meg, amikor meleg a rács. A Broil King keféi mechanikusan tisztítanak, nem kell semmilyen plusz tisztítószert használnod és várnod sem kell két étel elkészítése között, pár húzással megtisztíthatod a rácsot és folytathatod is a sütést. Melegen sokkal könnyebb kezelni a leragadt koszt és a gyors reagálással megelőzheted a ráégett maradékok bebetonozódását.
+ Tipp: A grillezők egy része az ételek sütése közötti tisztításra nem kefét használ, hanem hagymát. Ehhez egy félbevágott hagymát felszúrnak egy villára (vagy húsvillára) és azzal dörzsölik át a még forró rácsot.