Miért és hogyan védjük bőrünket a napsugárzástól?

A bőrünk védelme a nyári hónapokban kiemelten fontos, mivel az erős napsugárzás károsíthatja a bőrt és növelheti a bőrrák kockázatát. Pontosan miért és hogyan védjük bőrünket a napsugárzás káros hatásaitól?


Miért fontos bőrünk védelme?

Napégés megelőzése: A napégés a bőr károsodásához vezet, ami fájdalmat, bőrpírt és hólyagokat okozhat. Hosszú távon pedig növelheti a bőrrák és más bőrproblémák kockázatát.

Bőröregedés lassítása: A nap sugárzásában található káros UV sugárzás hozzájárul a bőr korai öregedéséhez, beleértve a ráncok, finom vonalak, fakó bőr és pigmentfoltok kialakulását.

Bőrrák megelőzése: A napfény UV sugárzása az egyik fő kockázati tényezője a bőrrák kialakulásának. Az UV sugárzás hosszú távú expozíciója fokozza a melanóma (a bőr rosszindulatú daganata) és a nem melanóma típusú bőrrák kialakulásának kockázatát.

Hogyan védjük bőrünket a napsugárzástól?

Fényvédő krém használata: Mindig használjon legalább 30 vagy magasabb fényvédő faktorral rendelkező napvédő krémet. Fontos, hogy a fényvédőnek legalább 15-20 percre van szüksége, hogy beszívódjon, így mindig várja ki ezt az időt, mielőtt a napra menne. Fürdőzés vagy izzadással járó sporttevékenység után mindig ismételje meg a használatot.

Viseljen védőruházatot: A hosszú ujjú pólók, nadrágok, kalapok és napszemüvegek viselése segít csökkenteni a napfény által érintett bőrfelületet. Válasszon könnyű, laza szövetű ruhákat, amelyek védenek az UV sugárzás ellen.

Ne feledkezzen meg a kényes területekről: A legtöbb ember csak a hátát, vállát védi a napsugárzástól, holott egy hosszabb séta alkalmával például a lábfejünk is könnyen le tud égni. A fényvédő krém felvitelekor ne felejtse el a nyakat, az arcot, a füleit, az ajkait, a kézfejét és a lábfejét is bekenni.

Használjon napszemüveget: Válasszon UV-szűrős napszemüveget, amely megvédi a szemedet és a környező bőrt a káros UV sugárzástól. Ez segít csökkenteni a szemkörnyéki ráncok kialakulását és csökkenti a szürkehályog kockázatát.

Figyeljen a gyerekekre: A gyermekek bőre különösen érzékeny a napfényre. Gondoskodjon bőrük megfelelő védelméről, magas faktorszámú, kifejezetten a gyermekek érzékeny bőrére kifejlesztett fényvédő krémmel és megfelelő ruházattal, napkalappal.

Kerülje a közvetlen napfényt: Mindenképpen ügyeljen arra, hogy 11 és 15 óra között ne tartózkodjon a napon, mivel a nap sugárzása ekkor a legintenzívebb. Ebben az időszakban maradjon árnyékban vagy fedezze fel a napernyők, napvédők és kalapok által nyújtott védelmet. Érdemes teraszán vagy kertjében is kialakítani egy olyan sarkot, mely mindig árnyékos, így könnyen árnyékba húzódhat, ha nagyon tűz a nap. Válasszon állítható, forgatható, dönthető, megfelelő nagyságú napernyőt vagy alakítson ki egy épített teraszárnyékolóval védett területet. Amennyiben nincs elég hely egy nagyobb napernyő vagy árnyékoló elhelyezésére, akkor érdemes olyan kerti bútort választania, mely beépített árnyékolóval rendelkezik.

Amennyiben szakemberek segítségével szeretné megtervezni árnyékos, enyhet adó teraszát, látogasson el a SpaTrend egyik bemutatótermébe (Üröm, MaxCity, Nyíregyháza) és válassza ki igényeinek minden szempontból megfelelő kerti bútorát, napernyőjét vagy árnyékolóját.