Miért jó egy digitális húshőmérő a grillen?

A húshőmérő a precíz (és a kezdő) szakács legjobb barátja. Ennek a kis szerkezetnek a segítségével nem kell a szemre, a kézre vagy a grill körül legyeskedő jóakarók tanácsaira hallgatni, a konkrét értékek feketén-fehéren megmondják, hogy elkészült-e már az étel vagy sem.


Ellenőrzés

A digitális hőmérő nagy segítség, ha korrektül működik. Erről nem árt személyesen meggyőződni még az első éles bevetés előtt. Ehhez kell egy gyors ellenőrzés és egy hőfokpróba. Elsőként az elemeket vedd szemügyre; csak feltöltött elemeket használj, a lemerülőben lévők fals eredményeket hozhatnak. Ezután jöhet a hőfok ellenőrzés. Készítsd elő egy tál forrásban lévő vizet és egy tál jeges vizet. Ha a hőmérő az elsőnél 100 fokot, a másodiknál pedig nullát mutat, kifogástalanul működik.

Használat

A hús (de igény szerint a szószok, krémek, pékáruk, csokoládék) belső hőmérsékletének ellenőrzéséhez a mérőszenzort szúrd a hús legvastagabb részébe egészen középig, majd hagyd dolgozni a szerkezetet. Mindig a zsíros részektől, a csonttól és a porctól távol mérd a hőmérsékletet. Hogy meddig kell bent hagynod az eszközt az hőmérőnként változhat, nem ritka, hogy akár 3-4 perc is kell, míg beáll a hőmérő a pontos értékre. Ha többszöri mérésre van szükség, akkor lehetőleg mindig ugyanoda szúrd vissza az érzékelőt, hogy követni tudd a változást.

Amit ne

A digitális húshőmérő nem alkalmas a levegő hőmérsékletének vagy a lázas beteg testhőjének a mérésére. Továbbá nem is mosható, mosogatógépben semmiképp, de ha lehet a kézi mosás során se használj mosogatószert. Elég, ha forró vízzel letörlöd a gépet. Valamint figyelj arra, hogy ha nincs külön feltüntetve, akkor a mérőt lehetőleg ne hagyd bent a húsban, amíg az a grillen tanyázik.

Amit muszáj

Ha csak ritkán használod a hőmérőt, akkor az elemeket vedd ki a szerkezetből, és biztonsági okokból külön tárold őket. Továbbá fontos szem előtt tartani azt, hogy a húst nem akkor kell levenni a grillről, mikor eléri a kívánt hőfokot, hanem valamivel korábban, mert a pihentetés során még feljebb kúszik majd a maghő. Szerencsére a legtöbb hőmérő gyárilag „tudja” melyik húshoz mi az ideális hőfok, így nem kell neked fejben tartanod ezeket. A legtöbb gépnél még a mérés előtt ki kell választanod, hogy milyen húst sütsz és azt mennyire szeretnéd átsütni, a többit rábízhatod a húshőmérőre.