Milyen az ideális kés főzéshez, sütéshez?

A professzionális eszközök aranyat érnek a konyhában. A jó minőségű kellékek nem csak tartósabbak, de biztonságosabbak és használni is sokkal könnyebb őket. Késekből azonban annyi változat létezik, hogy nehéz eligazodni. Jöjjön pár fontos ismérv a tökéletes vágószerszámhoz!


A tálaláskor előkerülő profi kések mellett kell pár univerzális darab, amelyeket a főzés, sütés során lehet sikerrel bevetni. De milyen az ideális? Kicsi, nagy, recés? Német vagy japán?

A gyakori szakácsok pontosan tudják, hogy minden kés egy kicsit más. A személyes preferenciák nagyon fontosak, nem mindegy kinek milyen erős vagy nagy a keze, ezért mindig érdemes vásárlás előtt kézbe venni egy kést, hogy teszteljük fogását és súlyeloszlását.

De ha csak egy kést választhatnánk, akkor az egy 20 cm-es darab lenne, mert ez a méret már szinte minden otthon végezhető konyhai művelethez megfelel. Legyen éles, sima és egyenes a penge. Bár a recés késeknek is megvan a létjogosultsága, legtöbbet nem ezeket használjuk, így a sima pengéket jobban ki tudjuk használni. Az oldalt bordázott sima pengék is nagyon jók, különösen tapadós élelmiszerekhez (pl. hal, sajt), mert a bordázott felületek akadályozzák a késhez tapadást.

A német kések is kiválóak, de a professzionális japán késekkel egyszerűen nem lehet mellélőni. Kiváló az éltartó képességük, könnyűek és a súlyuk egyenletesen oszlik el, így használatuk nagyon természetes. Karbantartásukra viszont figyelni kell, mert nehezebben élezhetőek. Ezért soha ne tegye a kést mosogatógépbe, mert az ott tapasztalható váltott vízhőmérséklet gyorsan kiveszi a kések élét.