Kanadában, a Broil King hazájában egészen különleges módszerrel sütik a steaket. Tudjuk, hogy a sztéksütés szó hallatán Magyarországon is nagyon sok féle módszer jut az eszetekbe. Nekünk is. Mi most mégis megpróbáltuk összeszedni a tudásunkat és a tapasztalatainkat, hogy megsüssük nektek a tökéletes steak-et, és megmutassuk, hogy hogyan lehet ezt otthon könnyedén utánozni azt a módszert, ahogyan Ben Street, a Broil King díjnyertes szakácsa csinálja.
A tökéletes grillezett steak recept egyenesen Kanadából
írta: Vezse Roland
Hozzávalók:
- 1 szelet rib eye steak
- 1 csipet bors
- 2 csipet só - nagy szemű
- 1 kiskanál olívaolaj
Elkészítés:
Billege András barátommal elhatároztuk, hogy elkészítjük a tökéletes steak-et. Elzarándokoltunk a Szépvölgyi Hússzabósághoz, ahonnan tapasztalataink szerint csak tökéletes alapanyagokat lehet vásárolni. Beszereztük a steak-ünket. A video-ban csak egy szeletet sütöttünk, de egyébként sokkal többet, csak ezt nem tettük közkinccsé.
A tökéletes steak elkészítésének sokak szerint, és szerintünk is több féle modja van. Andrásnak nagy tapasztalata van a steaksütésben, és nekem az vált világossá, hogy a ház, annyi steak: nincs ideális módszer, de amit megmutattunk, arról azt gondolom, hogy bárkit alkalmassá tesz egy fantasztikus steak vacsora elkészítéséhez még akkor is, ha életében először csinálja.
Nem is szaporítom a szót, mert a videoban úgyis meg tudjátok nézni. Először is kell hozzá egy jó gázgrill, amely nagyon magas hőmérsékletre képes, mert jó a hőntartása. A gázgrill, amit használtunk a Broil King Imerial XLS grillsütője, amely nemcsak méretében egyedülálló, hanem funkcióiban is a steaksütésre született.
Es kell hozzá egy igazán jó rács, ami ideális méretű és formájú a megcélzott "searmark", vagyis a gyémánt lenyomat elkészítése szempontjából.
Attól függően, hogy a steaked milyen vastag és milyen eredményre vágysz változtathatod a steak sütési idejét. Az alábbi ábra kitűnően szemlélteti, hogy általában milyen módon érdemes forgatni a szteakünket:
Természetesen ez csak egy átlagos iőintervallum, amit a sütésünk során mi is alkalmaztunk, de a hússzeletünk vastagságától és a kitűzött eredménytől függően a periodusonkénti sütési időn szabadon változtathatunk. Az alábbi táblázat példákat is mutat. A mértékegységek nem metrikusak, mert egy amerikai steaksütési javaslatot fordítottam le:
Ha képekben is kíváncsi vagy arra, hogy hogyan érdemes a steak-et forgatni, akkor ebben a kb 13 másodperces videoban minden részét elsajátíthatod.
Felszeletelés előtt ne felejtsd el a steakedet pihentetni. 3-5 percig mi is pihentettük. András a videoban azt is elmagyarászta, hogy miért.
Ha van kedved követni receptjeinket, csatlakozz a grillreceptek.hu facebook csoportjához.