A híres közel-keleti padlizsánkrém, a baba ganouch változata, amely padlizsán helyett az ősz slágerét, az édesburgonyát használja. Élénk színe, krémes állaga tökéletes előétellé teszi.

Grillezett édesburgonya püré

Elkészítési idő: 70 perc
Nehézség: 1

Grillezett édesburgonya püré

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 1 kg édesburgonya
  • 60 ml olívaolaj
  • 3 ek citromlé
  • 2 ek tahini
  • 1 gerezd fokhagyma
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors

Elkészítés:

  1. Melegítsük elő a grillt közepes/magas hőfokra.
  2. Az édesburgonyát tegyük fel héjában a grillre 50-60 percre, hogy teljesen megpuhuljon. Időnként megforgatva, zárt tető alatt süssük, amíg könnyen benyomhatóvá válik.
  3. Hagyjuk kicsit kihűlni a krumplit, hogy dolgozni lehessen vele.
  4. Addig keverjük össze a citromlét, a tahinit, a zúzott fokhagymát és az olajat.
  5. Majd adjuk hozzá az édesburgonyát és egy aprítóban dolgozzuk össze krémes pürévé.
  6. Ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd kis tálkába téve kínáljuk pitával vagy pirítóssal.
  7. Tálaláskor még egy kevés olívaolajat locsolhatunk a tetejére.