Hosszú ideig kell sütni ezt a sertés lapockát, de egyszerre egy nagyobb adag is készülhet, és nem is bonyolult a  recept. Kezdő bbq rajongóknak is ajánlott.

Pulled pork szendvics

Elkészítési idő: 310 perc
Nehézség: 4

Pulled pork szendvics

írta: Peitli Csilla

Hozzávalók:

  • 2 kg sertés lapocka
  • 6 ek barna cukor
  • 1 ek só
  • 1 ek piros paprika
  • 1 kk fokhagyma por
  • 1 kk hagyma por
  • 1 kk őrölt kömény
  • 2 ek olaj
  • 3,5 dl sör
  • fél kk fekete bors
  • 350 ml ketchup
  • 80 ml alma ecet
  • 120 ml mustár
  • 2 ek worchester szósz

Elkészítés:

  1. A grillt melegítsük elő 150 fokra.
  2. A lapockákról vágjuk le a felesleges zsiradékot és vágjuk nagyobb darabokra, hogy mind beleférjen egy öntöttvas edénybe.
  3. Egy kisebb tálkában készítsük el a száraz pácot. Ehhez 3 evőkanálnyit a barna cukrot keverjünk össze a pirospaprikával, a sóval, a borssal, a hagyma porral, a köménnyel és a fokhagyma porral.
  4. A fűszerkeverékkel dörzsöljük be a húst.
  5. Az öntött vas edényben hevítsük fel az olajat, majd 5 perc alatt pirítsuk meg a sertéslapockák külsejét.
  6. Amikor mindegyik hús megpirult, tegyük őket az öntött vas edénybe és öntsük fel sörrel az egészt.
  7. Zárt fedő alatt süssük 3 órán keresztül.
  8. Amikor lejárt a három óra, vegyük le a fedőt és így süssük tovább 1-2 óráig, hogy elpárologjon a lé.
  9. Ezután vegyük ki a húst az edényből, pihentessük, majd két hústépő villával szedjük darabjaira.
  10. Az edényben visszamaradt szafttal készítsük el a bbq szószt. A szafthoz adjuk a ketchupot, a maradék barna cukrot, a mustárt, az almaecetet és a Worchestershire szószt. Keverjük össze és forraljuk fel.
  11. Főzzük 5 percig, hogy besűrűsödjön.
  12. A bbq szósz felét öntsük rá a húsra és keverjük el a kettőt.
  13. A szószos hússal állítsuk össze a szendvicseket, amit még gazdagíthatunk a bbq szósszal és majonézes káposzta salátával is.