A füstölőfa adagolása grillezéskor

A faszénen grillezett ételek legnagyobb előnye a gázgrillhez képest az a zamatos, füstös aroma, amivel a szabad tűzön készült ételeket azonosítjuk. Ennek eléréséhez faszénre vagy füstölőfára lesz szükség és gondos adagolásra.


A füstös íz megteremtésénél két faktorral kell számolnia: a füstölő anyag mennyiségével és a füstölés hosszával. Külön-külön mindegyik alkalmas arra, hogy tönkretegye a végeredményt. A túl sok füst generálása lefojtja a tüzet, tehát nehezíti a sütést, míg a túl hosszú füstölés túlságosan intenzív ízeket okoz, amelyek már elnyomják az étel természetes aromáját.

Hogy egyik eset se következzen be...

... soha ne tegyen be egyszerre túl sok füstölőfát vagy faszént a grillbe.

...mindig az előírt füstölő anyag mennyiség felével kezdjen, és ehhez adjon hozzá később.

... mindig zárt tető alatt füstöljön.

...csak előmelegített grillbe tegyen füstölő anyagot.

...ha felhalmozódik a füst, a tető felnyitásával szellőztessen.