- írta: Peitli Csilla
Szokatlan megoldások a grillezésben a leragadás ellen
- írta: Peitli Csilla
- 2016.03.12
A sütőfelület kezelésének kérdésében – mint oly sok másban is – megoszlik a grilles társadalom véleménye. Van, aki szerint a rácsokat érdemes leolajozni sütés előtt, míg mások inkább elhagynák ezt lépést a lecsöpögő zsír okozta kellemetlenségek miatt.
A sütőfelület kezelésének kérdésében – mint oly sok másban is – megoszlik a grilles társadalom véleménye. Van, aki szerint a rácsokat érdemes leolajozni sütés előtt, míg mások inkább elhagynák ezt lépést a lecsöpögő zsír okozta kellemetlenségek miatt.
Nem foglalnánk állást a kérdésben, helyette inkább mutatunk pár rácskezelési módszert, amelyből mindenki kiválaszthatja a számára szimpatikusat, vagy kísérletezhet a rendhagyó megoldásokkal.
Olaj
Klasszikus megoldás a rács lekenése olajjal az étel leragadásának megelőzésére. Szépséghibája, hogy a túl koránt felkent olaj és zsír megéghet, a túl sok olaj, pedig lecsöpöghet, ami fellángoláshoz vezethet. Az olaj vagy szalonna használatával érdemes tehát várni az étel felhelyezése előtti percig. Az olajat pedig ne ecsettel kend fel, hanem egy papírtörlővel szívj fel olajat, majd kinyomkodás után ezzel kezeld a rácsot. Így nem csöpög majd le az olaj.
Krumpli
Kevésbé megszokott módszer a nyers burgonya alkalmazása. Szintén a hús leragadása ellen kerül bevetésre, és megvan az az előnye, hogy nem csöpög belőle semmilyen zsiradék. A félbevágott burgonyát szúrd villára és a nyers zöldségrésszel kend le a már forró rácsot ott, ahova az étel kerül. A krumpliból származó keményítő egy köztes réteget képez a hús és a fém között, így nem ragad le majd az étel.
A legbiztosabb módszer az étel rácshoz ragadásának elkerülésére, ha beiktatsz egy plusz réteget a kettő közé. Halak sütésénél gyakori megoldás, de vékonyabb húsoknál is működhet a falapos grillezés. Mivel az étel közvetlenül nem érintkezik a ráccsal, ezért olajozásra sincs szükség, tehát a lecsöpögés és fellángolás problémáját is le lehet húzni a napirendről.