Újévi BBQ: Hogyan grillezz egészségesen?

Az új évben gyakran az új kezdetet és az új lehetőséget látjuk, ami sokakat egészségesebb életvitelre sarkall. Ha te is szeretnéd jobban megválogatni, hogy mit eszel és ezt a grillezésbe is átvinnéd, akkor jöjjön 3 tipp, miként lehetsz következetes az egészséges ételkészítésben még a kerti sütögetés idején is!


1. Húsféle

A grillek sokoldalúsága lehetővé teszi, hogy szinten bármilyen alapanyagot és húsfélét elkészítsd a grillen. Az új évi fogadalmak betartásához vedd elő a sovány húsokat felvonultató recepteket. A csirke, a pulyka vagy a sertés soványabb részei is emlékezetes fogásokká válhatnak a megfelelő fűszerezéssel. Egy picivel több odafigyelést igényelnek, mert a sovány húsok hajlamosak a kiszáradásra, de alacsony hőfokon sütve szépen átsül az étel, anélkül, hogy a külseje megégne. A kamado grillek különösen alkalmasak a BBQ fogások elkészítésére kiváló hőtartásuknak és hőkeringetésük köszönhetően.

Ugyancsak jó választás kalóriaszegényebb fogásokhoz a vadlazac (és egyéb halak) valamint a tenger gyümölcsei. Ezekkel nemcsak különleges, hanem egészséges és kímélő fogásokat készíthetsz az egész családnak! Próbáld ki például a grillezett lazacot ananászos salsával!

2. A pácok

A sovány húsok ízesítésére és védelmére is szolgál a pác, így ne félj bőven használni belőlük. A hús felületére kent pác védőrétegként funkcionál, így csökken az esély arra, hogy a külső réteg megégjen. Persze ehhez nem árt olyan pácot választani, amiben nincs vagy csak nagyon csekély a cukor és az olaj mennyisége, de a felesleget a sütés előtt még így is le kell itatni, mert a lecsöpögő pác felszíthatja a lángokat, amik szintén megégéshez vezetnének. A cukrot helyettesítsd természetes édesítőkkel, mint a méz vagy a 100% juharszirup, amelyek értékes összetevőkkel és pozitív hatásokkal rendelkeznek.

3. Bőrrel vagy anélkül

Az alacsony zsírtartalmú húsoknál fontos kérdés, hogy a bőr fent maradjon-e vagy sem. Csirke, de lazac esetében is soványabb lesz a végeredmény, ha a bőrt eltávolítod. Az ízek és a sütés megkönnyítése miatt viszont erre csak a sütés után keríts sort. A húsokat tehát még bőrrel együtt süsd, de tálaláskor szedd le. Ez alól egyedül a tenyésztett lazac a kivétel, mert annak a ropogósra sült bőrét is meg lehet enni, persze szigorúan lepikkelyezés után. A rákokat, garnélákat ugyancsak páncéllal együtt készítsd, hiszen így az ízük tartalmasabbá válik. Fogyasztás előtt elég lesz megpucolnod őket! Az édesburgonyás garnéla nyárs szokatlan párosa tökéletes előételnek vagy parti falatnak!

Ezekkel az apró trükkökkel egészségesebb, ám ízletes ételeket készíthetsz a grillen. További recepteket találsz a grillreceptek.hu oldalon. Ha pedig még nem találod meg álmaid grilljét, akkor irány a Grillpláza, ahol minőségi grillek széles választéka és prémium kiegészítők még nagyobb kínálata vár!