Meddig tartson a hideg fürdő a szauna után?

A szaunázás után vett hideg vizes fürdő a záloga a szauna hatás kiélvezésének, ezért nem ajánlatos kihagyni, ha egészségügyi okok nem indokolják. De vajon mennyi ideig kell a jéghideg vízben ücsörögni, hogy a kívánt élettani hatások beinduljanak?


A jó hír, hogy a hideg vizes merülésnem nem kell hosszúnak lennie. Már a 10-20 másodperces merülőfürdő is hatásos, tehát nem kell percekig fagyoskodni a jéghideg vízben. A hideget nem kedvelők számára rossz hír viszont, hogy a merülés során nem elég csak a lábat vagy a törzset bemártani, ilyenkor az egész testtel alá kell merülni. Igen, a fejjel is!

Így tudja a hideg az egész test felületét visszahűteni, hogy a véráramlás a test belsejébe koncentrálódjon, fokozva az anyagcserét a belső szerveknél is. Ezzel segíted a kiválasztást, és a hideg-meleg váltó hatás következtében a bőr is rugalmasabb és ellenállóbb lesz a külső hőmérséklet változással szemben.

A hideg vizes fürdőt helyettesítheted hideg vizes zuhannyal, jeges dörzsöléssel vagy a téli hidegben való, csupasz sétával. A lényeg, hogy a nagy meleg után egy hirtelen lehűlés következzen be.