Őrizze meg fittségét szaunával

A téli időszakban sokkal nehezebb a rendszeres sportolást beiktatni a mindennapokba, különösen most, hogy az edzőtermek is zárva vannak. Kellemes, a lélek számára is gyógyírt jelentő kompromisszum a sportolás helyett (vagy ideális esetben mellett) alkalmazott szaunázás.


A kültéri hordó szauna az otthonába viszi a kikapcsolódást, egészségmegőrzést és egy meleg, meghitt helyet, ami évszázadok óta helyszíne a kapcsolatok elmélyítésének. A finnek ősidők óta használják a szaunát a családi kapcsolatok erősítésére, lelki megtisztulásra, pihenésre, feltöltődésre, a szív erősítésére, sőt még az üzleti megbeszéléseket is gyakran ide szervezik.

A szaunák egészségügyi hatásait vizsgáló kutatások szerint a kontrollált forróság pozitívumai mind fizikai, mind lelki szinten jelentősek. Erősíti a szív-és érrendszert, mert a meleg megdolgoztatja a szervezetet. A kitáguló erek, a növekvő pulzusszám gyorsuló anyagcserét idéz elő, ami segít a testsúly megőrzésében és a méreganyagok kiválasztásában is. A szauna melegedő szakasza tehát nagyon hasonló folyamatokat indít el a testben, mint a fizikai megterhelés. A lehűlés pedig további előnyöket tartogat.

A szaunázás második fele, a felhevült test gyors lehűtése (hideg zuhannyal vagy hóban hempergéssel) legalább olyan fontos, mint a melegedés. Ekkor az erek gyorsan összehúzódnak, a pórusok bezáródnak, így az erek további edzésnek vannak kitéve és a bőr is megedződik. A rendszeresen szaunázók sokkal gyorsabban és hatékonyabban reagálnak a hőmérséklet változásaira, így jobban viselik a nyári hőséget és a téli zimankót is.

Emellett a rendszeres szaunázás erősíti az immunrendszert, ami a téli időszakban különösen jól jön. Sőt, a finn szauna extrém hőmérsékletében a legtöbb kórokozó elpusztul, így egy garantáltan csíramentes környezetben pihenhet, ahol akár a kezdődő megbetegedések is kikúrálhatóak.

A kültéri hordó szauna az egész család számára ideális, mert erősíti a szervezetet, fitten tart és a bőrnek is kifejezetten jót tesz. Illatos gőz segítségével pedig aromaterápiára, kedélyjavításra és betegségmegelőzésre is alkalmas.