Szauna étkezés után vagy inkább üres hasra?

Általános tétel, hogy evést követő fél órában lehetőleg semmit ne csináljunk, de vajon ez az édesanyáink által belénk vert megállapítás a szaunázásra is igaz? Étkezés előtt vagy inkább után menjünk a forróságba?


A gyerekkorunkban hallott szentencia nem alaptalan, az orvosok sem ajánlják az evés utáni megterhelő mozgást. Bár görcsöt kapni nem feltétlenül fogunk, az evés utáni megerőltetés plusz terhet ró a szervezetre és még az emésztés is elégtelen lesz.

A szauna hője kitágítja az ereket és felgyorsítsa a vérkeringést, az emésztést, ezért a nem rég elfogyasztott étel anélkül távozik majd, hogy szervezet kivonta volna belőle a tápanyagokat. A emésztés miatt ráadásul a vér elsősorban a gyomor környékére gyűlik, amibe bezavar a szauna hatás, így akár gyomorfájdalom és szédülés is előfordulhat mellékhatásként.

Persze éhgyomorra sem kellemes a forróságban ücsörögni, ezért ha éhes vagy szaunázás előtt, egyél pár falat könnyű ételt vagy gyümölcsöt. A szaunából kilépve az éhség érzet általában elmúlik, helyette a szomjúság veszi át a szerepet. Igyál sokat és ha mégis megéheznél, egy könnyű diétás fogással verd el az éhséged. Ha ezt rendszeresíted, garantált a tartós súlyvesztés.