Alagút szindróma esetén is segíthet a masszázsmedence

A billentyűzet állandó püffölése, az egér használata és a képernyők nyomkodása egyre nagyobb terhelést rónak a csuklóra. A munka mellett már a kikapcsolódáshoz, vásárláshoz és kapcsolattartáshoz is használatos eszközökkel való foglalatoskodás könnyen alagút szindrómához és fájdalomhoz vezet.


A carpális alagút szindróma során azt tapasztaljuk, hogy a csuklóban futó idegre nyomás nehezedik, ez pedig eleinte kellemetlenséget, majd fájdalmat okoz. Kezelés nélkül pedig az ideg normális működése is veszélybe kerül és zsibbadás, fogóerő csökkenés végső esetben pedig akár izomsorvadás is előfordulhat.

A leggyakoribb kiváló okok közé tartozik a túlterhelés, a túlnyújtás és a túlnyomás. Pihentetéssel, tehermentesítéssel sokat lehet javítani az állapoton, de a kezelés szükségessége nagyban függ az alagút szindróma súlyosságától, így minden esetben egyeztessen orvossal a gyógyterápia megkezdése előtt.

Szerencsére műtétre nem minden esetben van szükség, az enyhe és közepes esetek gyógyításában sokat segíthet a meleg és a masszázsmedence! Hogyan?

Egy 2009-es tanulmány (The Clinical Journal of Pain) vizsgálta a masszázsmedence hatását az alagút szindrómára, és meglepően pozitív eredmény született. A meleg víz segített az inak és izmok ellazításában és a csökkentette a megnövekedett nyomást okozó duzzanatot. Amikor a masszázsmedence használatát hideg borogatással kombinálták a hatás elérte az általában alkalmazott gyógyszeres (kortikoszteroid) kezelés eredményességét is.

A masszázsmedencés terápia emellett javította a motoros funkciókat, és hozzásegítette a betegeket a pihentetőbb éjszakai nyugalomhoz, mélyebb alváshoz. Fontos azonban, hogy minden esetben konzultáljon orvosával, mert a friss vagy erősen előrehaladott állapotú alagút szindróma gyulladásos képletét a meleg vizes terápia előtt csillapítani kell. Ehhez a hideg borogatás mellet, gyulladáscsökkentő gyógyszerek szedése is ajánlott, nehogy a meleg rontson a gyulladáson.

Orvosi felügyelet mellett azonban nagy megkönnyebbülést és gyorsabb gyógyulást hozhat a masszázsmedence.

A jakuzzi és az egészségmegőrzés témában ezeket a cikkeket is ajánljuk:

Cukorbajra hidroterápia?

Stresszoldás és immunerősítés egyszerre? Masszázsmedence a válasz!

Krónikus betegségek, amelyek esetén segíthet a masszázsmedence