- írta: Peitli Csilla
5 ősi gabonaféle, amit érdemes kipróbálnod
- írta: Faragó Zoltán
- 2015.03.13
A legújabb étkezési trendek meglepő módon nem a jövőbe mutatnak, hanem több ezer évre tekintenek vissza. Az egyik ilyen irányvonal a gabonafélék fogyasztását érinti, előtérbe helyezve ősi civilizációk által nagyra tartott fajtákat.
A legújabb étkezési trendek meglepő módon nem a jövőbe mutatnak, hanem több ezer évre tekintenek vissza. Az egyik ilyen irányvonal a gabonafélék fogyasztását érinti, előtérbe helyezve ősi civilizációk által nagyra tartott fajtákat.
Amaránt
Az amaránt, vagy közönséges nevén disznóparéj a legtöbb ember tudatában gyomnövényként, vagy a sertések egyik kedvenc eledeleként él. Számos fajtáját azonban magjai miatt termesztik, fontos tápláléka volt az inkáknak és az ősi aztékok is ismerték. Az amarántmag teljes értékű fehéjét és növényi rostokat tartalmaz, gazdag ásványi anyagokban, mint vas, réz, mangán és magnézium. Remek diétaalap főleg gluténmentes és vegán fogyókúrákhoz, hiszen kiváló húspótló.
Köles
A kölest Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt is termesztették, onnan terjedt el a világ szinte minden kontinensén. Gluténmentes, magas mennyiségben tartalmaz antioxidánsokat és magnéziumot, orvosi kutatások igazolják, hogy hatóanyagai révén segít megelőzni a magas vérnyomást és a szívbetegségeket és a cukorbetegséget.
Tönköly
Már a bronzkortól kezdve termesztették, jelenleg reneszánszát éli. Rendkívül magas rosttartalma miatt kiváló diétás alapanyag. Szintén nagyon magas arányban tartalmaz vasat, így vegetáriánusoknak kifejezetten ajánlott a fogyasztása.
Teff
Ez a gluténmentes afrikai gabona egyre népszerűbbé válik az egészséges életmód mellett elkötelezettek körében. Nagy mennyiségben tartalmaz a csontok egészségéért felelős kalciumot. Rostokban gazdag, ezek közül is kiemelendő a rezisztens keményítő, amely telítettségérzetet okoz, ezáltal remek diétalap, de megelőzi a vércukorszint emelkedését is.
Kamut
Ez az ősi búzaféle 20-40%-kal több proteint tartalmaz, mint modern testvére és lágyabb, édesebb ízű. Egy 2014-es brit tanulmány megállapította, hogy a kamut jelentősen csökkenti az irritábilis bélszindrómában szenvedő betegek tüneteit, például a hasi fájdalmakat és a puffadást, mindemellett gyulladáscsökkentő hatása is van.