Alapozd meg a tökéletes megjelenést!

A megfelelő alapozás olyan elengedhetetlen a tökéletes smink elkészítéséhez, mint a reggeli egy mozgalmas nap megkezdéséhez. Kihagyhatod, de az összhatás érdekében megéri rászánni a plusz perceket.


A megfelelő alapozás olyan elengedhetetlen a tökéletes smink elkészítéséhez, mint a reggeli egy mozgalmas nap megkezdéséhez. Kihagyhatod, de az összhatás érdekében megéri rászánni a plusz perceket.


Deák Csilla kozmetikus tanácsai:


A megfelelő típus kiválasztása

Vásárlásánál alapvető szempont, hogy bőrtípusodnak megfelelő alapozót válassz. Ezt nehéz lehet megállapítani egyedül a tükör előtt, így ha nem jutsz dűlőre a kérdésben, célszerű felkeresni egy szakembert. A legtöbb embernek kombinált a bőre, tehát lényegében a bőrtípusok bármilyen kombinációja létrejöhet (leggyakoribb a zsírosodó T-vonal) az arcon. A kombinált arcbőr kezelése összetett feladat, szakember segítségével azonban nem lesz probléma: megállapítja, melyik típus dominál a te arcbőrödön (inkább zsíros vagy inkább száraz), és ennek függvényében választhatsz alapozót. Házi használatra a krémes állagú alapozó a legjobb, hiszen az alkalmazása igen egyszerű, kezdőként is könnyedén kezelhető. Ha a természet kegyes volt hozzád, és a bőrödön nincs sok elfednivaló, nyugodtan használj színezett hidratálókrémet. Mivel azonban ezek a krémek vizes bázisúak, az arcod fényesebb lehet tőle, így inkább szárazabb bőr esetén ajánlott.

 

Tipp: Ha a jól bevált krémedből egy picit az alapozóhoz keversz, a végeredmény garantáltan nem lesz foltos! Ezzel a módszerrel egyben hidratálsz is, ami egyébként is elengedhetetlen sminkelés előtt, sőt, a készítmény nem szárítja annyira az arcbőröd.


A megfelelő árnyalat

Alapozó használatakor elengedhetetlen a megfelelő árnyalat használata. A sötétebb alapozó komikus hatást vált ki, míg a világosabbtól sápadtnak tűnsz majd. Így hát szánd rá az időt, és tesztelj több árnyalatot. Fontos, hogy természetes fénynél is ellenőrizd, melyik a neked megfelelő szín. Csak azt vedd meg, amelyik tökéletesen idomul a bőrödhöz. A teszteléskor kipróbálhatod arcodon is a készítményt, de ha ehhez nem érzed magad elég bátornak, a csuklódon próbálgasd az árnyalatokat, mert ott a bőr típusa és tónusa is hasonlít az arcéhoz.


 

Eszközök

Az alapozáshoz használhatsz szivacsot, ecsetet, vagy akár az ujjadat is. Természetesen a folyamat függ az alapozód állagától is, de fontos, hogy csak olyan segédeszközt használj, amivel tudsz bánni. Kezdőként válaszd a szivacsot vagy az ujjad. Mindkét esetben tartsd szem előtt a higiénia alapelveit, tehát tiszta kézzel nyúlj az arcodhoz, a szivacsot pedig most ki néha. Körkörös mozdulatokkal, egyenletesen vidd fel az alapozót. Ecsettel is dolgozhatsz, ha már elég gyakorlatra tettél szert, de óvatosan, mert ezt az eszközt már nehezebb kezelni!


Változó évszakok

Az időjárás változásai meglátszanak az arcbőrünkön is, így jobb több árnyalattal dolgozni az év során. Télen világosabb, nyáron sötétebb tónusú alapozót használj. Célszerű azonos állagú és márkájú alapozót használni, hiszen így az átmeneti évszakok színét is kikeverheted. A folyékony alapozó minden évszaknak megfelel, de ha ragaszkodsz a tégelyes, keményebb típusúakhoz, télen akár picit vastagabb réteget is felvihetsz, és így védheted arcbőröd. Nyáron ne vidd túlzásba az alapozó használatát, sőt, el is hagyhatod. Ha mindenképp alapozni akarsz, akkor fényvédőset használj! A nagy melegben azonban jobb természetesen hagyni arcbőröd, hiszen az ápolt, karbantartott bőr önmagában is megállja helyét.

 

Címkék: