A füstölőfa használatának alapjai

A Kamado grillek nagy előnye, hogy változatos hőtartományban is kiválóan grilleznek, remek a belső hőáramlásuk és kellemes, autentikus ízt ad a faszén az ételeknek. Ha szívesen kísérletezel a füstös ízekkel, akkor bevethetsz eltérő nagyságú füstölőfákat is.


Amikor füstölésre készülsz, rengeteg fából válogathatsz. Az édeskés aromát kínáló gyümölcsfák (meggy, alma) jól illenek halakhoz és szárnyasokhoz, míg a karakteresebb fajták (hickory, tölgy) a marhahúsok, sonkák és vadak füstölésénél tündökölnek. A természetes, kezeletlen fákat gázgrilleknél füstölődobozba, míg faszenes grilleknél egyenesen az izzó parázsra tegyük. Már csak a méretet kell kiválasztani.

 

Damon Holter díjnyertes bbq és grillszakértő szerint az apró, füstölő chipsek és a nagyobb darabok is ugyanolyan hasznosak a grillezésnél, de más bánásmódot igényelnek. A pár centis chipsek nagyon gyorsan elégnek, ezért azt javasolja, hogy ezeket áztassuk vízbe, majd egyenletesen terítsük el a faszénen, így tovább füstöl és jobban ízesíti majd az ételt, mint amilyen a steak vagy egyéb hússzelet.

A nagyobb és vastagabb fadarabokat (chunks) azonban nem kell áztatni. Ahhoz, hogy elég lassan égjenek el a megfelelő füst képzéséhez, tegyük körbe őket a faszén gyűrű külső részénél. Ezzel garantálhatjuk, hogy fokozatos lesz az égés.

Bármelyik méretet is válaszd, a kevesebb a füstölésnél is néha több, ezért rövidebb időkkel kezdj és onnan haladj a hosszabb füstölések felé.