Egészséges tavaszi receptek a wellness konyhájából
- írta: Bácsalmási Katalin
- 2025.03.27
A tavasz beköszöntével a természet új életre kel, és ez a frissesség a konyhánkban is megjelenik. A szezonális zöldségek és gyümölcsök nemcsak ízletesek, hanem tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, amelyek támogatják a testünk és lelkünk megújulását.
Íme néhány tavaszi recept, amelyekkel könnyedén beépíthetjük a szezonális finomságokat a wellness konyhánkba:
1. Spárgakrémleves mentával
- Hozzávalók: 500 g spárga, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 l zöldségleves, 1 dl tejszín (vagy növényi alternatíva), friss menta, olívaolaj, só, bors
- Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát olívaolajon megpároljuk. Hozzáadjuk a feldarabolt spárgát, és néhány percig pirítjuk. Felöntjük a zöldséglevessel, és puhára főzzük. Turmixgépben krémesre dolgozzuk, hozzáadjuk a tejszínt és a friss mentát. Sóval, borssal ízesítjük.
2. Tavaszi saláta eperrel és avokádóval
- Hozzávalók: 200 g vegyes zöldsaláta, 1 avokádó, 200 g eper, 100 g feta sajt (vagy növényi alternatíva), balzsamecet, olívaolaj, só, bors
- Elkészítés: A zöldsalátát megmossuk és lecsepegtetjük. Az avokádót és az epret felszeleteljük. A feta sajtot felkockázzuk. Egy tálban összekeverjük a salátát, az avokádót, az epret és a feta sajtot. Meglocsoljuk balzsamecettel és olívaolajjal, sóval, borssal ízesítjük.
3. Csicseriborsó fasírt spenóttal és citromos joghurtöntettel
- Hozzávalók: 400 g főtt csicseriborsó, 100 g spenót, 1 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 tojás (vagy növényi alternatíva), zsemlemorzsa, friss petrezselyem, citrom, joghurt (vagy növényi alternatíva), olívaolaj, só, bors
- Elkészítés: A csicseriborsót villával összetörjük. Hozzáadjuk a finomra vágott hagymát, fokhagymát, spenótot, tojást, zsemlemorzsát és petrezselymet. Sóval, borssal ízesítjük. Fasírtokat formázunk, és olívaolajon megsütjük. A joghurtot összekeverjük citromlével és reszelt citromhéjjal. A fasírtokat a citromos joghurtöntettel tálaljuk.
4. Rebarbarás-eper turmix
- Hozzávalók: 2 szár rebarbara, 200g eper, 1 banán, 2dl mandulatej (vagy más növényi tej), 1 tk. méz (vagy agávé szirup)
- Elkészítés: A rebarbarát megmossuk, megtisztítjuk és feldaraboljuk. Az epret megmossuk és a banánnal együtt a turmixgépbe tesszük. Hozzáadjuk a mandulatejet és a mézet, majd simára turmixoljuk.
Tippek a wellness konyhához:
- Használjunk friss, szezonális alapanyagokat.
- Kerüljük a feldolgozott élelmiszereket és a finomított cukrot.
- Fogyasszunk sok zöldséget és gyümölcsöt.
- Igyunk sok vizet és gyógyteát.
- Készítsünk egészséges nassolnivalókat, például gyümölcssalátát vagy zöldségkrémeket.
A tavaszi szezonális finomságok beépítése az étrendünkbe nemcsak az egészségünket támogatja, hanem a hangulatunkra is pozitív hatással van. Élvezzük a friss ízeket és a tavaszi megújulást a wellness konyhánkban!