Füstölt fasírt
írta: SpaTrendOnline
Hozzávalók:
- 30 ml olaj
- 1 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db zellerszár
- 1 db répa
- 2 db chili paprika
- 5 g provance-i fűszerkeverék
- 10 g worchester szósz
- 670 g Darált marhahús
- 450 g darált sertéshús
- 2 db tojás
- 120 ml barbecue szósz
- 130 g panko
- fél csokor petrezselyem
- 5 g só
- 5 g bors
- 1 marék juharfa apríték
Elkészítés:
- Készítsd elő a grill a füstöléshez. A hőfokot állítsd be 130-150°C közé, a füstölőfát pedig áztasd be 30 percre.
- Egy lábasban melegítsd meg az olajat, majd az előre felvágott zöldségeket, add hozzá a provence-i fűszerkeveréket és a worchesterhire szószt és főzd 10 percig őket. (Vagy amíg megpuhulnak.)
- Ekkor tedd félre a zöldségeket, és ha a hőfok elérte a 130°C-ot tedd fel a fát, hogy beinduljon a füstölés.
- Közben keverd össze a darált húsokat a tojásokkal, a barbecue szósz felével, a zsemlemorzsával, a petrezselyemmel, a sóval, borssal, majd végül add hozzá a főtt zöldségeket is.
- Óvatosan keverd össze az egészet (de vigyázz, hogy ne dolgozd túl) és alakíts két kenyérformát a masszából.
- A fasírtokat tedd grillező falapra, majd helyezd őket a keg alsó rácsára egy vízzel teli edény fölé.
- Zárd le a fedőt és így süsd 2,5-3 órát. Az utolsó fél órában kend le a fasírtokat a megmaradt barbecue szósszal.
Extra tippek:
- A receptből két rúd fasírt lesz, ezért elképzelhető, hogy lesz maradék. Ezeket nyugodtan lefagyaszthatod vagy szendvics alapanyagnak felhasználhatod.
- A juharfa helyett használhatsz hickory fát is a füstöléshez.
- A panko egy kizárólag a kenyér beléből készült, nagyszemű morzsafajta, ami helyettesíthető morzásval vagy rusztikus morzsával.