Füstölt fasírt
írta: SpaTrendOnline
Hozzávalók:
- 30 ml olaj
- 1 db hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db zellerszár
- 1 db répa
- 2 db chili paprika
- 5 g provance-i fűszerkeverék
- 10 g worchester szósz
- 670 g Darált marhahús
- 450 g darált sertéshús
- 2 db tojás
- 120 ml barbecue szósz
- 130 g panko
- fél csokor petrezselyem
- 5 g só
- 5 g bors
- 1 marék juharfa apríték
Elkészítés:
- Készítsd elő a grill a füstöléshez. A hőfokot állítsd be 130-150°C közé, a füstölőfát pedig áztasd be 30 percre.
- Egy lábasban melegítsd meg az olajat, majd az előre felvágott zöldségeket, add hozzá a provence-i fűszerkeveréket és a worchesterhire szószt és főzd 10 percig őket. (Vagy amíg megpuhulnak.)
- Ekkor tedd félre a zöldségeket, és ha a hőfok elérte a 130°C-ot tedd fel a fát, hogy beinduljon a füstölés.
- Közben keverd össze a darált húsokat a tojásokkal, a barbecue szósz felével, a zsemlemorzsával, a petrezselyemmel, a sóval, borssal, majd végül add hozzá a főtt zöldségeket is.
- Óvatosan keverd össze az egészet (de vigyázz, hogy ne dolgozd túl) és alakíts két kenyérformát a masszából.
- A fasírtokat tedd grillező falapra, majd helyezd őket a keg alsó rácsára egy vízzel teli edény fölé.
- Zárd le a fedőt és így süsd 2,5-3 órát. Az utolsó fél órában kend le a fasírtokat a megmaradt barbecue szósszal.
Extra tippek:
- A receptből két rúd fasírt lesz, ezért elképzelhető, hogy lesz maradék. Ezeket nyugodtan lefagyaszthatod vagy szendvics alapanyagnak felhasználhatod.
- A juharfa helyett használhatsz hickory fát is a füstöléshez.
- A panko egy kizárólag a kenyér beléből készült, nagyszemű morzsafajta, ami helyettesíthető morzásval vagy rusztikus morzsával.
Angol eredetű, csípős fűszermártás. Előállítása során paradicsompürével, szójababbal sűírítik és sokféle fűszerrel ízesítik. Különböző levesekhez, sült halakhoz, különlegesebb sajtételek ízesítésére használják a leggyakrabban. A legtöbb szupermarketben megtalálható. 
