5 grilles titok, amit minden húsimádónak ismernie kell

A hússütés titkai az állattól és a húsrésztől is nagyban függenek, de van pár általános szabály, amit követve már nem futhat bele végzetes hibába. Szeretné ön sütni a legjobb steaket vagy érdekli mitől lesz ropogós a sült csirke bőre? Most kiderül.


1. Választás fontossága

A steak kiválasztásánál szem előtt kell tartani, hogy minél jobban eloszlik a zsír a húsban, annál finomabb és egyenletesebb lesz az íz. Az izomrostok között lévő zsír a sütés során elolvad és extra ízeket, szaftosságot kölcsönöz a húsnak.

2. Egészségbiztonság

A steaket mindig szobahőmérsékletű húsból készítse, így sokkal jobb lesz a végerdmény, de ügyeljen arra, hogy a hús ne álljon egy óránál tovább, mert a baktréiumok elszaporodhatnak rajta. És legyen bármilyen finom is a steak, egy gyomorrontást nem ér meg.

3. Óvatosan bánjon a késsel

Szinte bármilyen húsra igaz, de a steakeknél különösen fontos, hogy a húst ne szúrkálja, ha nem muszáj. Fordításhoz és mozgatáshoz használjon lapátot vagy fogót, de ne villát, mert azzal roncsolja a hús szerkezetét és rengeteg ízanyagot veszíthet.

4. Szép szín, fél siker

Ha nem szeretne égett vagy csak színében elfeketedett húst felszolgálni, akkor a BBQ és a paradicsomos alapú szószok felkenésével várjon a sütés legvégéig. Ezek a szószok hamar feketednek vagy égnek, így az utolsó 10-20 percben elég felvinni őket.

5. Ropogós felszín

A roponnós külső a steaknél is fontos, de egy sült csirkénél még ennél is meghatározóbb. Ha szeretné megenni a ropogós bőrt, olajjal vagy egy kis vajjal kendjeát, majd fűszerezze kedvére a csirke külsejét, hogy ne csak ropogós, de finom is legyen. Ha ezt a részét nem enné meg, akkor viszont felesleges a bőrt fűszerezni, az ízek úgysem hatolnak át rajta.

Ha szeretné profi grilleszközökkel elkészíteni grillfinomságait, nézzen körül a Grillplaza.hu-n, ahol akciókkal és letölthető receptfüzetekkel várjuk.