A grillrácsok 2 alapigazsága

A jól használt és karbantartott rácsok elnyűhetetlen részei a grillnek, legyen szó faszenes, gázos vagy fával fűthető grillről. A jó rácsok nem ragadnak és a tisztításuk is könnyű. Elég azonban egyetlen rossz gyakorlat vagy beidegződés és rémálommá válhat a grillezés.


A grillrács alaptartozéka bármilyen grillnek, az ételek többsége ezen is készül, de egyáltalán nem mindegy hogyan "készíti elő". Az egyik legfontosabb szabály, hogy a rácsnak a kezdetektől a grillen a helye. Már a felmelegítés első pillanatától legyen a rács bent, hogy a grillel együtt melegedhessen át. Így a hő fertőtleníti a rácsokat, ráadásul kisebb az esélye annak is, hogy rátapad az étel.

A rácsok másik nagyon fontos kezelési ideje a tisztítás. Öntöttvas rácsoknál különösen igaz, hogy nem kell őket mosószerrel mosni. A grillezés befejeztével, még a forró rácsokat egy hozzávaló grillkefével alaposan dörzsölje át. Ilyenkor még könnyen lejönnek a leégett részek is, és legfeljebb egy papírtörlővel távolítsa el a pernyéket a rácsokról, amikor kihűlt. A vizet és a tisztítószert érdemes hanyagolni, mert csak leszedné róla az értékes bevonatot, ami megakadályozza majd az ételek leragadását.