- írta: Peitli Csilla
Ilyen az ideális steak hús és előkészítése
- írta: Peitli Csilla
- 2015.11.21
A jó steaket körüllengő misztikum sokat hozzáad az étel népszerűségéhez, de mindez kevés lenne, ha nem ízes és porhanyós húsok kerülnének ki a séfek kezei közül ilyen néven. Az ideális steak elkészítése azonban nem a sütésnél kezdődik.
A jó steaket körüllengő misztikum sokat hozzáad az étel népszerűségéhez, de mindez kevés lenne, ha nem ízes és porhanyós húsok kerülnének ki a séfek kezei közül ilyen néven. Az ideális steak elkészítése azonban nem a sütésnél kezdődik.
Segíts te is készleteink kisöprésében, és vidd haza termékeinket!
Kiválasztás
A megfelelő hús kiválasztása van olyan fontos – ha nem fontosabb, mint a sütés. Steaket kizárólag hús marhából szabad készíteni, lehetőleg valamilyen kiváló fajtából. A fekete angus jó kiinduló alap, de egy szakértő hentes mindig tud frisset ajánlani a saját kínálatából. A frissesség mellett a hús zsírszerkezete, a márványozottság is döntő lehet. A zsír minél sűrűbben behálózza a hús egészét, annál ízletesebb lesz a végeredmény. A kobe marhák márványozottsága legendás, amitől a hús egészen porhanyóssá válik sütés közben.
Előkészület
A steak sütés az egyik legkevesebb előkészületet és alapanyagot igénylő étel, amit grillen csak készíteni lehet. A húst nem szükséges hosszú órákig pácolni, de sütés előtt legalább 20 perccel érdemes kivenni a hűtőből, hogy szobahőmérsékletre melegedjen. Így egyenletesebben sülhet majd. A húson kívül minimális só, bors, egy forró grill és egy fogó, esetleg grill lapát kell majd.
Sütés
A forró grill nagyon fontos, hiszen ez a nagy hő kell a steak kérgének kialakításához. Hőmérő nélkül úgy a legkönnyebb megállapítani, hogy kellően forró-e már a sütő, hogy közvetlenül a rács fölé tartod a kezed. Ha 2 másodpercnél nem tudod tovább ott tartani a kezed, akkor kezdheted a pár perces sütést.