- írta: Peitli Csilla
Mielőtt az étel a füstölőbe kerülne
- írta: Peitli Csilla
- 2016.06.17
Már a lassú füstölés előtt megkezdheted a hús előkészítését, amely tovább mélyíti az ízeket, és segíthet megelőzni a kiszáradást is. A hús típusától függően többféle technika közül választhatsz.
Már a lassú füstölés előtt megkezdheted a hús előkészítését, amely tovább mélyíti az ízeket, és segíthet megelőzni a kiszáradást is. A hús típusától függően többféle technika közül választhatsz.
Grillplaza.hu - Broil King grillek és grillkiegészítők áruháza
A nagyobb húsokhoz, mint az egészben sült csirke vagy pulyka, a brine készítése a legjobb választás. Ez a sós-cukros vizes pácoldat bezárja a nedvességet a húsba, ezért az kevésbé szárad ki a hosszú sütés alatt. A pácnak minden esetben el kell lepnie a hús egészét, majd a hűtőbe téve jöhet a pihentetés szakasza, amire akár egy éjszakát is számolhatsz. Gyors megoldásként az 1-2 órás brine-olás is működhet.
A füstölés előtt használt brine oldatba, a só és cukor, mellé tégy egy kevés rozmaringot, kakukkfüvet és fekete borsot is fűszernek.
A tonhal vagy a steak esetében érdemes megfontolni a sütés előtti pirítást. Mielőtt a hús a füstölőbe kerülne egy öntöttvas serpenyőben, magas hőfokon piríts kérget köré. Ettől gazdagabb ízűvé válik a fogás, enyhén karamellizálódik a felszín, és ha rovátkolt serpenyőt használsz, akkor a grilljelek és szépen kirajzolódnak a pirítás végére. Látványos és finom végeredményt garantálva.