Grilltippek nyári sütögetéshez

A nagy meleg és a sok rovar miatt a nyári hússütés az égett széleknél valamivel nagyobb kockázattal járhat, ha nem figyelsz oda pár alapszabályra. Jöjjön 3 fontos dolog, amit muszáj betartanod, ha hús sül a grillen.


Félig vagy teljesen átsütve?

A húsokban könnyen elszaporodó baktériumok komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek, ha nem készíted elő megfelelően az ételeket. Sokan szeretik félig vagy alig átsülten a húsokat, de vannak olyan húsok, amiknél elengedhetetlen a teljes átsütés. Ilyen a csirke (és egyéb szárnyasok) és a sertés, amit nyersen még a család kedvencének se adj oda, mert komoly gyomorfertőzést szedhetnek össze. A lazacot és a marhahúst azonban nem muszáj teljesen átsütnöd, sőt!

Kések és vágódeszka

A nyers húsokon található baktériumok könnyen átkerülhetnek a már megsült ételre is, ha ugyanazokat az eszközöket használod tálaláskor, mint előkészítésnél. Ha a fa vágódeszkák vagy a kések már érintkeztek a nyers hússal, akkor később csak alaposan, forró vizes, mosószeres mosás után használd őket újra a már elkészült ételeknél. Még jobb azonban, ha más vágódeszkát használsz a nyers és a már sült ételekkel való munkához. A jól látható jelölések segítenek megkülönböztetni az egyes csoportokat és nem lesz keveredés.

Pácok

Az eszközökhöz hasonlóan, a pácoknál is nagy igazság, hogy azokat, amikben a nyers hús pihent, soha ne használd rögtön tálaláshoz. Ha szeretnél szószt vagy mártogatóst készíteni belőlük, akkor csak és kizárólag felfőzés után használd újra. A forralással megszabadulhatsz a nem kívánt baktériumoktól, és felhasználhatod a pácot mártáshoz vagy kenő pácnak.  Ha nem akarsz a forralással foglalkozni, akkor egyszerűen végy búcsút tőle és öntsd ki a pácolást követően.

Nyáron a nagy meleg és a sok rovar miatt különösen fontos az ételbiztonság, de ezeket a szabályokat minden évszakban érdemes betartani, hogy a családi grillezésnek ne gyomorrontás, hanem egy kellemes élmény legyen a vége!

Szeretnél többet megtudni a grillezésről? Akkor téged is várnak az alapozó, haladó és tematikus grill tanfolyamok a H2G grilliskolánál!